Politika

VUJANOVIĆ: Nakon izbora Đukanović i Krivokapić da popričaju o odnosu u koaliciji

0404filipV
P
redsjednički kandidat Filip Vujanović rekao je, gostujući u emisiji "Načisto" autora Petra Komnenića na televiziji Vijesti, da se nada da će lider DPS-a Milo Đukanović po okončanju izbora pozvati lidera SDP-a Ranka Krivokapića kako bi sa njim “porazgovarao o odnosu tokom kampanje i budućnosti vladajuće koalicije".

VUJANOVIĆ: Nakon izbora Đukanović i Krivokapić da popričaju o odnosu u koaliciji
Portal AnalitikaIzvor

Vujanović je kazao da će ako pobijedi na predsjedničkim izborima podržati prijedlog opozicije da krivična dijela iz oblasti korupcije i organizovanog kriminala ne zastarjevaju.

- Vjerujem da bi neko trebao da sjedne sa vrha DPS-a i SDP-a nakon tih izobra da se popriča o tome. Predložiću to predsjedniku DPS-a i valjda će on to i bez mog prijedloga učiniti jer mu je koalicioni partner rekao da (ne podržava) kandidata koga je DPS jednoglasno predložio na Glavnom odboru. Valjda će predsjednik DPS-a pozvati predsjednika SDP-a i reći mu ti si rekao da će Filip izgubiti, evo završili su se izbori, Filip dobi - što bi - prokomentarisao je Vujanović odgovarajući na pitanje da li će nakon izbora predložiti da se razgovara o odnosima u koaliciji.

On je je potvrdno odgovorio na pitanje da li će podržati prijedlog opozicije da krivična djela iz oblasti organizovanog kriminala ne zastarijevaju, dok je odrečno odgovorio na pitanje „da li se bojite da bi to bilo pogubno za vašu partiju”.

- Sada kažem, ovdje u vašoj emisiji, da je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije važna, ne samo državna već i društvena obaveza i podržavam prijedlog da krivična djela organizovanog kriminala i korupcije ne zastarijevaju - rekao je Vujanović.

Vujanović, koji predsjedava savjetom za odbranu i bezbjednost  komentarisao je i dokument koji sugeriše da je aktuelni sekretar tog tijela, potpukovnik Zdravko Petrović, koji se pominjao kao jedan od osnivača sedmog bataljona JNA.

Vujanović je rekao da bi tu informaciju tretirao kao dezinformaciju, nakon čega mu je voditelj emisije predočio dokument koji je dobio od generala Blagoja Grahovca po „kojem se ime Petrovića nalazi u grupi kandidata za izbor i popunu sedmog bataljona”.

- Ne čitam tekstove Blagoja Grahovca, niti su mi interesantni. Daću ovo da se provjeri i ukoliko je ovaj čovjek učestvovao u nekoj od aktivnosti koja je bila na štetu Crne Gore, tražiću da se to ocjeni - poručio je Vujanović.

0404Filip1V

Drugi predsjednički mandat: Odgovarajući na pitanje da pobjedi na predsjedničkim izborima koji bi mu to put bio da bude predsjednik Vujanović je odgovorio drugi put.

- To bi mi bio drugi mandat na čelu nezavisne Crne Gore. Prije toga je moj i vaš predsjednik bio Vojislav Koštunica – rekao je Vujanović.

Na pitanje da li će objaviti spisak saradnika DB-a koji su bili na platnom spisku italijanske mafije, Vujanović je kazao da je to najniži udarac i politička podmetačina koji mu je Lekić u kampanji uputio.

- Nikada, nikada i apslolutno nikada mi italijanski ambasador Rikardo Sesa nije dostavio spisak. To je gnusno podmetanje. Kada sam to čuo bio sam šokiran i potrudio se da provjerim tu priču, a vidjećete nakon izbora kako će Sesa odgovoriti. Ja sam se na olimpijskim igrama u Pekingu 2008. sreo sa Sesom na njegovo insistiranje i razgovarali smo dva sata. On je pohvalio tom prilikom sve ono što je postigla Crna Gora – rekao je Vujanović.

Komentarišući navode Džavida Šabovića iz SDP-a da je Ustavni sud pod političkim uticajem, Vujanović je pojasnio da je odbacivanje odluka tog suda, osporavanje te institucije i Crne Gore kao ozbiljne i pravne države.

Vujanović je rekao da nikada sudjama nije rekao šta misli o nekom predlogu.

- Zgranut sam njegovom konstatacijom.  Ko je partijski koncipirao taj sud? Nije Džavid Šabović lice koje arbirira časnosti jednog suda. Ja pitam njega đe si bio do sad Džavide – rekao je Vujanović.

On je ocjenio da Vrhovnog državnog tužioca treba birati dvotrećinskom većinom, ali da se mora naći sistem deblokade predlažući kao riješenje obaveznu podršku 54 poslanika. On je kazao da bi se time garantovala odsustvo primjedbe na rad tužioca, navodeći da bi se lako našao čovjek koji bi dobio dvotrećinsku podršku.

Vujanović je govoreći o KAP-u rekao da ima veoma negativan stav prema ruskom investitoru koji kako je istakao nije ispunio, između ostalog ni obećanja o investicijama ni ekološkoj zaštiti Zete.

Portal Analitika