Politika

KONJEVIĆ: Nedovoljno vremena za provjeru biračkih spiskova

2103konjevicok
M
inistarstvo unutrašnjih poslova ne odlučuje o promjenama u biračkom spisku, saopštio je ministar Raško Konjević i ponovio je da nema dovoljno vremenena za ispitivanje inicijativa predsjedničkih kanidata, prenosi Mina.

KONJEVIĆ: Nedovoljno vremena za provjeru biračkih spiskova
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednički kandidati Filip Vujanović i Miodrag Lekić podnijeli su Ministarstvu više hiljada pojedinačnih inicijativa za kontrolu biračkih spiskova, na osnovu materijala koji im je dostavila Mreža za afirmaciju nevladinog sektora.

Konjević je danas, nakon sjednice Vlade, odgovarajući na pitanja novinara, kazao da prema Zakonu o biračkim spiskovima, odluke o upisivanju i ispisivanju birača donose organi 21 opštine u Crnoj Gori.

»Za ažurnost i tačnost podataka u biračkom spisku odgovoran je nosilac izvršne funkcije jedinice lokane samouprave«, rekao je on.

Konjević je podsjetio na zakonsku odredbu da se, po zaključenju biračkog spiska, promjene mogu vršiti samo na osnovu glavnog administratora, odnosno suda u upravnom sporu, najkasnije deset dana prije dana određenog za održavanje izbora.

»Birački spisak je deset dana prije izbora zaključen. Ne postoji nijedan organ u ovoj državi koji može da izvrši bilo kakvu promjenu«, rekao je on.

Konjević je naveo da su predsjednički kandidati iskoristili pravo i podnijeli više hiljada pojedinačnih predstavki sa molbom da se izvrši inspekcijski nadzor.

On je pojasnio da šest inspektora nijesu u mogućnosti fizički, da u roku od 24 sata, izvrše inspekcijski nadzor biračkih spiskova.

»Volio bih da mi neko objasni kako je moguće, u roku od 24 sata, obići 21 opštinu u kojima se inspekcijski nadzor vrši neposredno i provjeriti svaki predmet pojedinačno, a nakon toga u narednih 24 sata podnosiocima predstavki, na svaku pojedinačnu predstavku, odgovoriti aktom«, rekao je on.

Konjević je podsjetio da Zakon o biračkim spiskovima nijesu predlagali Ministarstvo unutrašnjih poslova i Vlada, već višestranačka radna grupa, i da su taj Zakon i njegove odredbe posljedica političkih dogovora u Parlamentu.

»Zakonopisac nije predvidio da će nekome pasti na pamet da u roku u kojem je nemoguće izvršiti bilo koju promjenu, jer to Zakon ne dozvoljava, podnese više hiljada pojedinačnih zahtjeva, i to u ovom slučaju urade dva predsjednička kandidata«, naveo je on.

Prema riječima Konjevića, kontrola inspekcijskog nadzora će se nastaviti, bez obzira što će izbori biti završeni u ponedjeljak.

On je kazao da su "inicijatori te inicijative znali da je nemoguće sprovesti inspekcijsku provjeru u roku koji Zakon o biračkim spiskovima predviđa".

Portal Analitika