Abiznis

Ročište za Vektru Montenegro odloženo za 25. april

0404brkovicD
R
očište za ispitivanje potraživanja kompanije Vektra Montenegro, biznismena Dragana Brkovića, odloženo je za 25. april, kako bi se kompletirala lista priznatih i osporenih potraživanja, prenosi Mina biznis.

Ročište za Vektru Montenegro odloženo za 25. april
Portal AnalitikaIzvor

Stečajni upravnik Zdravko Cicmil dostavio je Sudu izmijenjenu listu potraživanja, kao i izjašnjenje na prigovore stečajnih povjerilaca sa ročišta održanog 18. marta.

Prema novoj listi prijavljena potraživanja stečajnih povjerilaca iznose 251,1 milion EUR uključujući kamate.

Cicmil je priznao oko 63,3 miliona EUR, kao i ranije osporeno potraživanje OTP banke koje iznosi oko 68,6 miliona EUR bez kamata, prema čemu iznos utvrđenih potraživanja iznosi oko 120 miliona EUR bez kamata.

Cicmil je kazao je da su ranije osporena potraživanja OTP banke, s obzirom na to da je u toku spor kod druge Brkovićeve kompanije, Vektre Jakić.

“Pravni osnov tih potraživanja postoji i ona treba da budu priznata, ali ako se gore namirite ne možete i ovdje. Ispunjenje tog potraživanja zavisi od spora u Bijelom Polju”, rekao je Cicmil.

Punomoćnik stečajnog povjerioca Dragana Brkovića, Ranko Grbavac kazao je da je stečajni upravnik sačinio listu potraživanja u skladu sa Zakonom o stečaju.

“Što se tiče spora između OTP banke i Vektre Jakić, visina potraživanja će se utvrditi u posebnom parničnom postupku. Nakon tog okončanja znaće se tačna visina i obim utvrđenog potraživanja”, rekao je Grbavac.

Prema njegovim riječima, kako još ne postoji pravnosnažna odluku Suda i da je postupak u toku, ne može se prejudicirati ishod spora do njegovog pravosnažnog okončanja.

Prema izvještaju Cicmila, Hypo Alpe Adria divelopmentu /Development/ iz Podgorice priznato je potraživanje u iznosu od 7,6 miliona EUR, dok je ciriškoj NLB Interfinanc /Interfinanz/ priznato 39,6 miliona EUR sa pripadajućim kamatama koje će kasnije biti obračunate.

CKB-u je osporeno oko 16,4 miliona EUR. Toj banci je, prema izvještaju, priznato potraživanje u iznosu od 6,7 miliona EUR po osnovu ugovora o kreditu potpisanom između banke i Vektre Montenegro od 20. decembra 2007. godine.

Osporena su potraživanja CKB-a koja se odnose na dug od preko jedan milion EUR Vektre aviejšn /Aviation/, dug od 2,3 miliona EUR Vektra Vode, kao i oko 1,2 miliona EUR duga Vektre investments sa obrazloženjem da se ta potraživanja ne odnose na stečajnog dužnika, odnosno Vektru Montenegro.

Među povjerioce prvog isplatnog reda spadaju zaposleni, kojima se za zarade duguje 1,28 miliona EUR, a za zarade po Ugovoru o djelu 272,7 hiljada EUR. Od prijavljenih 1,6 miliona EUR, priznato je 1,5 miliona EUR.

U drugom isplatnom redu, kojima su potraživanja priznata, spadaju Poreska uprava (PU) sa 2,84 miliona EUR i Uprava lokalnih javnih prihoda Podgorice sa skoro 47 hiljada EUR.

Dok u trećem isplatnom redu od 65,9 miliona EUR prijavljenih potraživanja, prihvaćeno je oko 4,8 miliona EUR.

Apelacioni sud odbio je žalbu Vektre Montenegro na rješenje Privrednog suda o pokretanju stečajnog postupka u toj glavnoj Brkovićevoj kompaniji, čime je odluka prvostepenog suda postala pravosnažna.

Privredni sud u Podgorici je 20. decembra prošle godine uveo stečaj u kompaniju Vektra Montenegro.

Rješenje o uvođenju stečaja u Vektru Montenegro donio je sudija podgoričkog Privrednog suda Miodrag Anđelić na predlog CKB-a, odnosno kompanije OTP faktoring.

Kompanija OTP faktoring, koja se bavi otkupom potraživanja i loših kredita kod CKB, podnijela je krajem novembra 2011. godine Privrednom sudu zahtjev za uvođenje stečaja u više preduzeća u vlasništvu Brkovića, zbog duga od skoro 100 miliona EUR.

Portal Analitika