Društvo

MIHAILO: Amfilohije ponavlja neistinu o SPC kao državnoj crkvi

mihailo
M
itropolit Crnogorske pravooslavne crkve, Mihailo, kazao je da je na promociji zbornika svojih radova “Pravni položaj crkava i vjerskih zajednica u Crnoj Gori danas”, mitropolit Amfilohije ponovio svoje više puta iskazane neistine, kako je SPC bila državna crkva u doba crnogorske kraljevine, koja je neprekidno prisutna do današnjega dana, te da „u cijeloj istoriji Crne Gore nema Crnogoraca i CPC”.

MIHAILO: Amfilohije ponavlja neistinu o SPC kao državnoj crkvi
Portal AnalitikaIzvor

„Pošto, kako kaže Amfilohije, nije nikada bilo Crnogorske pravoslavne crkve, dužan je odgovor na pitanje, kako to onda srpski regent Aleksandar ukide CPC 1920. godine i nasilno je prisajedini Srpskoj crkvi, koja je, tek od tada, uzurpatorski, prisutna u Crnoj Gori? Mitropolit Amfilohije mora objasniti kako je to SPC, koja ne postoji u Crnoj Gori do 1920. mogla oblikovati postojeću viševjekovnu crnogorsku državu?”, pita mitropolit Mihailo u reagovanju dostavljenom Portalu Analitika.

On dodaje da SPC zalaganjem svojeg episkopa Joanikija insistira da nije dovoljno donijeti zakon koji reguliše odnose države i crkve i njime zamijeniti onaj iz 1977. godine, nego je potrebno donijeti i zakon o vraćanju imovine SPC restitucijom od 1945. godine.

„Srpskoj crkvi je malo što je uzurpator cjelokupne crnogorske crkvene imovine, već bi da restitucijom potpuno obesmisli i eliminiše CPC i Crnogorce iz Crne Gore. Do toga bi i došlo udovoljavanjem agresivnoj Srpskoj crkvi. CPC ističe da je pravedno rješenje crnogorskog pravoslavnog pitanja moguće samo restitucijom od 1918. Godine”, navodi se u reagovanju mitropolita Mihaila i zaključuje: .

 

„Sloboda je jedino sloboda ako je imaju svi. Slobode Crne Gore i njenog napretka nema bez pune slobode za CPC i pravoslavne nacionalne Crnogorce i ostvarenja svih njihovih prava koja imaju ostale nacionalne zajednice, crkve i vjerske organizacije u Crnoj Gori.”

 

 

 

Portal Analitika