Zanimljivosti

Naučnici CERN-a na tragu tamnoj materiji

cern
M
eđunarodni tim istraživačkog centra Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) saopštio je danas da je na tragu misterioznoj "tamnoj materiji", koja čini više od četvrtine kosmosa, ali nikada nije viđena, prenose svjetske agencije.

Naučnici CERN-a na tragu tamnoj materiji
Portal AnalitikaIzvor

Naučnici su naveli da su, dok su posljednjih 18 meseci proučavali kosmičke zrake zabilježene na Međunarodnoj svemirskoj stanici, otkrili ono što bi moglo da bude prvi fizički trag koji je ostavila tamna materija.

Oni su otkrili veliki broj pozitrona, za koje je moguće da su stvoreni "raspadanjem" tamne materije.

Samjuel Ting, šef projekta u okviru kojeg je napravljen ogromni CERN-ov alfamagnetni spektrometar (AMS) koji traga za različitim tipovima neobične tvari mjerenjem kosmičkih zraka, rekao je u sjedištu te organizacije u Ženevi da je potrebno još podataka da bi naučnici bili sigurni da je "tamna materija" zabilježena.

- Tokom sljedećih mjeseci, AMS će moći da nam konačno kaže da li su ovi pozitroni signal za tamnu materiju ili su nekog drugog porijekla - rekao je Ting i dodao da je moguće da oni potiču s pulsara, neutronskih zvezda koje izuzetno brzo rotiraju i emituju jako elektromagnetno zračenje, najčešće u obliku radio-talasa.

Fizičari su dodali da bi konačna identifikacija "tamne materije" otvorila čitava nova polja istraživanja, uključujući i mogućnost više univerzuma i druge dimenzije.

Tamna materija, koja okružuje galaksije širom univerzuma, nevidljiva je jer ne reflektuje svetlost. Njeno postojanje astronomija je ustanovila posredno, posmatranjem uticaja "tamne materije" na druge, lakše uočljive objekte, poput planeta i zvijezda.

(blic.rs)

Portal Analitika