Društvo

Ministarstvo poljoprivrede odbacilo navode MANS-a

0304petarivanovicok
M
inistarstvo poljoprivrede apsolutno odbacuje navode MANS-a o zloupotrebi sredstava MIDAS projekta u predizborne svrhe, i pozdravlja inicijativu poslanika Nebojše Medojevića da ovim povodom uputi pismo vodećem ekspertu Svjetske banke za borbu protiv korupcije, navodi se u saopštenju ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

 Ministarstvo poljoprivrede odbacilo navode MANS-a
Portal AnalitikaIzvor

Ministarstvo podsjeća da se u jesen 2012. godine, u okviru MIDAS projekta, nije ni razmatralo odobrenje sredstava u bilo kom iznosu, pa ni u navedenom od dva miliona eura.

- U ljeto 2012. objavljen je drugi poziv za grantove. Kako nije bilo dovoljno aplikacija, tj. kako je iznos prijavljenih investicija bio manji od iznosa raspoloživih sredstava, Ministarstvo je treći put ponovilo poziv u septembru 2012. Poslednji poziv za grantove, od preostalih sredstava iz prvog poziva, objavljen je 01. februara 2013. Ovaj poziv odobren je u drugoj polovini januara 2013. Tome je prethodila priprema i usaglašavanje kompletne dokumentacije, kao i odobrenje tima Svjetske banke koji prati MIDAS projekat – navodi se u saoptšenju ministarstva dostavljanom Portalu Analitika.


Dalje se navodi da se sva sredstva isplaćuju  nakon niza kontrola.

- Kako je utvrđeno pravilima Svjetske banke, aplikant mora proći dvije komisije, koje su uvijek različite. Zatim, sve kontrolne liste provjeravaju dva službenika, koji se za svaki poziv rotiraju. Takođe, same kontrolne liste moraju proći dvije komisije, koje su uvijek različite. Cio proces dodjele sredstava prati maksimalna transparentnost i redovno izvještavanje. Svjetskoj banci se šalju redovni kvartalni, polugodišnji i godišnji izvještaji. Svi izvještaji predmet su nadzora ove finansijske institucije. Svakih 6 mjeseci Svjetska banka šalje svoje misije koje posjećuju kancelariju MIDAS-a. Prilikom pregleda aktivnosti iz prethodnog perioda, prave se planovi i dogovora naredni šestomjesečni period – razvoja. saopšteno je iz ministarstva poljoprivrede i ruralnog


Oni navode da svaka pojedinačna aktivnost MIDAS projekta sprovodi se uz striktno poštovanje procedura Svjetske banke. Implementira se uz konstantni nadzor ekspertskog tima Svjetske banke koji je određen da prati ovaj Projekat.

 

- Svi dosadašnji izvještaji Svjetske banke o implementaciji MIDAS ocijenjeni su kao primjer dobre i transparentne implementacije. Prakse sa MIDAS projekta u Crnoj Gori koriste se kao primjer u drugim regionima. Za MIDAS projekat, kao i za ostale projekte Svjetske banke, svake godine, na regularnoj osnovi, angažuje nezavisnu međunarodnu revizorsku kuću, koja je izvještaje iz Crne Gore ocijenila besprekornim. Takođe, u martu 2012. godine reviziju je uradila Evropska komisija – poručuju iz ministarstva.

 

 

 

Portal Analitika