Kultura

„Nedovršene modernizacije“ od 12. aprila u Galeriji „Miodrag Dado Đurić“

izlozbavijest
I
zložba „Nedovršene modernizacije: Između utopije i pragmatizma“ na kojoj će biti predstavljeni arhitektonski projekte i veliki urbanistički planove koji su obilježili jugoslovensko-socijalističko razdoblje, biće otvorena 12. aprila u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag - Dado Đurić” na Cetinju, saznaje Portal Analitika.

„Nedovršene modernizacije“ od 12. aprila u Galeriji „Miodrag Dado Đurić“
Portal AnalitikaIzvor

Pred pubikom će se naći rezultati istoimenog dvogodišnjeg istraživačkog projekta, koji se bavio proizvodnjom izgrađene okoline unutar društvenog, ekonomskog i kulturnog konteksta socijalističke Jugoslavije, kao i refleksije tih procesa u današnjim nezavisnim državama, nakon raspada bivše države.

izlozba1
Tronedjeljni arhitektonski događaj na Cetinju biće otvorena predavanjem „Arhitektura kao tekst kulture: objekti kulture u Crnoj Gori - generatori urbaniteta“ koju će održati mr Slavica Stamatović - Vučković sa Arhitektonskog fakulteta u Podgorici. Prema najavama, do 5. maja će u prostoru Galerije „Miodrag – Dado Đurić“ predavanja takođe održati dr Ljiljana Blagojević, vanredni profesor na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, arhitekta Maroje Mrduljaš, autor projekta i same izložbe, kao i arhitekta Marko Mušić koji će govoriti o nastanku i realizaciji projekta Doma revolucije u Nikšiću.

- Projekat „Nedovršene modernizacije“ je nizom istraživanja, konferencija i izložbi obuhvatio prostore koje je stvorio „socijalistički napredak“ u Jugoslaviji, te pokušao utvrditi što se s tim prostorima dogodilo nakon sloma zajedničke države i nestanka socijalizma. Sama izložba predstavlja arhitektonske projekte i velike urbanističke planove koji su obilježili jugoslovensko-socijalističko razdoblje i fokusira se na prekretnice i nedovršene vizije modernizacije gradova za vrijeme socijalizma... Projekat pruža pregled karakteristične arhitektonske i urbanističke prakse iz socijalističkog razdoblja u odnosu na društveni kontekst u kojem su nastale.

izlozba
Izložba je premijerno postavljena u Mariboru, u okviru manifestacije Evropska prijestonica kulture 2012, a kustisi su Maroje Mrduljaš (Hrvatska), Vladimir Kulić (Srbija/SAD), Matevž Čelik (Slovenija) i Simona Vidmar (Slovenija). Projekat je pokrenulo Udruženje hrvatskih arhitekata u saradnji sa zagrebačkim Orisom, Muzejom arhitekture i dizajna iz Ljubljane, Umjetničkom galerijom u Mariboru, Društvom arhitekata iz Beograda i Koalicijom za održivi razvoj iz Skoplja. Pokrovitelj izložbe na Cetinju je Ministarstvo kulture Crne Gore, a organizatori Narodni muzej i studio DVARP iz Podgorice.

Foto: Wolfgang Thaler

Portal Analitika