Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Izvještaj VDT za 2012: Po dosadašnjim saznanjima, Đurović nije počinio krivično djelo primanja mita

Izvještaj VDT za 2012: Po dosadašnjim saznanjima, Đurović nije počinio krivično djelo primanja mita

carapic
D
anašnje Vijesti i Pobjeda bave se Izvještajem o radu Vrhovnog državnog tužilaštva za 2012. godinu.

Izvještaj VDT za 2012: Po dosadašnjim saznanjima, Đurović nije počinio krivično djelo primanja mita
Portal AnalitikaIzvor

Vijesti pod oznakom „Nevjerovatno“ i naslovom „Drago nije primio mito preko računa“, a Pobjeda uz naslov „Prijavljeno 100 osoba za kriminal i korupciju“.

U Vijestima se navodi da je, kako stoji u godišnjem izvještaju VDT-a,   tužilaštvo u Nikšiću utvrdilo da bivši odbornik Pozitivne Crne Gore Drago Đurović nije počinio krivično djelo primanja mita, jer to nisu potvrdili iskazi svjedoka i podaci iz banaka, ali da će na osnovu analize listinga mobinih operatera odlučiti da li da sprovodi dalje radnje.

Navodi se da je tužiac u Nikšiću povodom ovog slučaja saslušao 13 svjedoka, pribavio podatke od Uprave za nekretnine, devet crnogorskih banaka, tri mobilna operatera i Univerziteta u Prištini.

Pozitivna je početkom decembra podnijela krivičnu prijavu protiv Đurovića zbog sumnje u političku korupciju, nakon što je u nikšićkom parlamentu glasao za kandidata DPS za predsjednika opštine, a zatim napustio salu i pored zahtjeva za ponovljeno glasanje, podsjećaju Vijesti. Iako je protiv Đurovića tada podnijeta i anonimna prijava zbog falsifikovanja diplome pravnog fakulteta, kako se navodi, Tužilaštvo je utvrdilo da diploma nije krivotvorena.

„Iskazi saslušanih svjedoka, podaci Uprave za nekretnine, kao i podaci dobijeni od banaka nijesu potvrdili sumnju da je prijavljeni izvršio krivično djelo primanja mita. Od mobilnih operatera pribavljeni su dokazi čija će analiza pokazati da li je neophodno sprovoditi dalje radnje u cilju dokazivanja ovih sumnji“, navodi se u izvještaju VDT, prenose Vijesti.

Pobjeda se ne bavi pojedinačnim slučajevima, već je dala sumirani pregled izvještaja, u kojem se navodi da je odjeljenju za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina prošle godine prijavljeno 100 osoba. VDT-u, su navodi Pobjeda, prijavljene 62 osobe zbog krivičnog djela korupcije, što je za trećinu više nego u 2011, a završene su istrage protiv 42 prijavljenih iz oblasti organizovanog kriminala.

Najveći broj krivičnih prijava podnijeli su Uprava policije  i građani, dok su se u znatno manjem broju pojavljivale nevladine organizavije i oštećena pravna lica. U jednom slučaju postupak je pokrenut na inicijativu tužilaštva – navodi se i izvještaju.

Sudovi su presudili protiv 62 optuženih u krivičnim djelima korupcije, od čega je 49 osuđujućih presuda, a na kraju prošle godine nijesu riješeni slučajevi protiv 261 počinioca.

Portal Analitika