Svijet

Obama traži 100 miliona dolara za istraživanje mozga

okobama
P
redsjednik SAD Barak Obama tražio je danas od Kongresa da izdvoji 100 miliona dolara za novi projekat za izradu "mape" ljudskog mozga u nadi da bi mogao da se pronađe lijek za bolesti kao što su Alchajmerova, epilepsija ili traumatske povrede.

Obama traži 100 miliona dolara za istraživanje mozga
Portal AnalitikaIzvor

Obama je rekao da bi takozvana inicijativa BRAIN (mozak) mogla da eventualno dovede do odgovora za mnoga oboljenja, uključujući Parkinsonovu bolest i autizam, kao i da pomogne kod posljedica srčanog udara.

Istraživanje ima potencijal da poboljša živote milijardi ljudi širom svijeta, rekao je Obama naučnicima okupljenim u Beloj kući.

"Možemo da identifikujemo galaksije udaljene više svjetlosnih godina. Možemo da proučavamo čestice manje od atoma, ali još nismo odgonetnuli misteriju tri funte teške materije koja se nalazi između naših ušiju", kazao je američki predsjednik.

Inicijativa Istraživanje mozga putem unapređivanja inovativnih neurotehnologija (BRAIN - Brain Research through Advancing Innovative Neurotechnologies) podrazumeva razvoj novih tehnologija koje mogu da snime električne aktivnosti pojedinačnih ćelija i kompleksno nervno kolo u mozgu "brzinom misli", saopštila je Bijela kuća.

Obama želi da se istraživanje pomogne s početnih 100 miliona dolara, kao i da se u projekat uključe privatne kompanije, univerziteti i filantropi.

 

Portal Analitika