Društvo

Danilovgrad: Slabovida lica po prvi put glasaju uz pomoć glasačkog šablona

glasanje
M
inistarstvo za ljudska i manjinska prava, u saradnji sa Savezom slijepih Crne Gore, Udruženjem mladih sa hendikepom Crne Gore i Državnom izbornom komisijom sprovodi proceduru kako bi se slabovidim i slijepim licima obezbijedili neophodni uslovi da pomoću glasačkog šablona, na predstojećim predsjedničkim izborima 7. aprila 2013. samostalno i bez ičije pomoći ostvare svoje biračko pravo.

Danilovgrad: Slabovida lica po prvi put glasaju  uz pomoć glasačkog šablona
Portal AnalitikaIzvor

Mogućnost samostalnog glasanja slijepih i slabovidih osoba na predstojećim predsjedničkim izborima 7. aprila, o.g., biće realizovano kao pilot-projekat u Opštini Danilovgrad, tako što će svako glasačko mjesto imati po jedan glasački šablon pomoću kojega slijepe osobe mogu glasati bez pratioca i ne moraju poznavati Brajevo pismo. Ovaj pilot-projekat treba da pokaže prednosti koje ova društvena grupa može koristiti kako bi samostalno dali svoj glas odabranim predstavnicima.

Planom rada Ministarstva za ljudska i manjinska prava za 2013. godinu, predviđeno je niz aktivnosti na planu uključivanja osoba sa invaliditetom u politički i javni život, od razmjene iskustava, prakse i politika drugih zemalja, do pokretanja inicijativa u cilju usklađenosti domaćeg pravnog okvira za pravo glasa ovih grupa birača (prije svega, izmjene i dopune pravila o izbornoj proceduri, izbornim mjestima, izbornim standardima i dr.), a sve sa ciljem da se omogući pravo glasa najširem krugu birača.

Stvaranje mogućnosti za aktivno učešće svih građana/ki u političkom i javnom životu je jedna od najvažnijih pretpostavki demokratije. Uključivanje osoba sa invaliditetom u politički život nije ustupak ranjivim društvenim grupama, već znak političke ravnopravnosti svih građana.

-S toga smatramo da će aktivnosti koje preduzimamo i koje planiramo u toku ove i naredne godine, u tijesnoj saradnji sa nevladinim organizacijama čija je aktivnost usmjerena na zaštiti ljudskih prava osoba sa invaliditetom, doprinijeti većoj vidljivosti u ostvarivanju biračkog prava, većem učešću u društvenim tokovima, pokretanju i oblikovanju građanskih inicijativa, kao i učešću u radu predstavničkih tijela, sopšteno je iz Ministarstva rada. Ovakvu odluku opravdava činjenica da pomenuta Opština ima svega 34. biračka mjesta te da je realno moguće obezbijediti 34 “glasačka šablona” gdje će, na dan izbora, na svakom biračkom mjestu postojati po jedan pomenuti šablon.

Ministarstvo ovim putem naglašava da će, u saradnji sa nadležnim institucijama, nakon predsjedničkih izbora 7. aprila, pokrenuti inicijativu za izmjene i dopune zakonskih propisa kako bi se već na sledećim parlametarnim izborima, i svakim narednim, osiguralo pravo glasa slijepim i slabovidim licima na teritoriji čitave Crne Gore.

 

 

Portal Analitika