Abiznis

Problemi za euro ne prestaju, i Sloveniji treba pomoć!?

slovenija
P
rošle sedmice euro je opet izgubio na vrijednosti u odnosu na većinu glavnih svjetskih valuta i sada se nalazi na najnižoj vrijednosti, u odnosu na dolar od novembra prošle godine. Trenutni kurs EUR/USD  je 1,2850 i sve je izglednije da će nastaviti padati, smatra Josip Kokanović analitičar Admiral Marketsa.

Problemi za euro ne prestaju, i Sloveniji treba pomoć!?
Portal AnalitikaIzvor

Situacija na Kipru, kako dodaje, i dalje nije riješena, iz Italije i Španije stižu podaci koji ukazuju da se ekonomska i finansijska situacija slabo ili nikako popravlja, a počinje se spominjati i Slovenija kao novo žarište krize u eurozoni.

- Slovenija je mnogo manje zadužena nego Kipar i ostale zemlje u problemima, dug u odnosu na BDP iznosi samo 48 odsto a veličina bankarskog sektora je „samo“ 130 odsto za razliku od kiparskog koji je 800 odsto kiparskog BDP-a a problem je nastao zbog toga što je cijena osiguranja slovenačkih obveznica naglo skočio, što je znak da se finansijska tržišta boje da Slovenija neće moći vratiti svoje dugove, navodi Kokanović u analizi dostavljenoj Portalu Analitika.

Slovenačka vlada i predstavnici EU, kako piše u analizi, uvjeravaju da Slovenija nije novi Kipar, ali i prije su govorili da zemlje u problemima same riješiti svoje probleme no to se nije dogodilo. Sada će zbog straha značajno porasti kamate na dug svih slovenskih kompanija, banaka i države što će otežati stabilizovanje situacije. Spominje se iznos od 3 milijarde eura koje Slovenija hitno  treba za namirivanje trenutnih obveza.

Budući da loše vijesti iz Evrope ne prestaju stizati i ove sedmice se očekuje slabljenje eura u odnosu na dolar i ostale važne valute.

- Eurozona i euro nisu jedini u problemima. Britanska funta bi isto mogla oslabiti jer predstavnici njihove centralne banke kažu da će vjerovatno trebati naštampati dodatnog novca i ubrizgati u ekonomiju ako žele izbjeći novu recesiju. Štampanje novca gotovo uvijek znači slabljenje valute, navodi se u analizi.

Velike količine kapitala koje bježe iz eura moraju se preliti u neke druge valute, a trenutno su to „robni dolari“, tj. australijski, kanadski i novozelandski dolar. Jačanje navedenih valuta su potaknule i dobre vijesti iz Kine. Kina je veliki uvoznik sirovina pa kada raste kineska potražnja za sirovinama, jačaju valute zemalja koje izvoze velike količine sirovina.

-Ove sedmice najbolja prilika za ostvarivanje profita i dalje je na EUR/USD. Padajući trend može se okrenuti samo ako se nekim čudom riješe svi problemi prezaduženih zemalja a to se gotovo sigurno neće dogoditi ove sedmicem zaključio je Kokanović. Svakodnevne tehničke analize glavnih valutnih parova možete pratiti na stranicama Admiral Marketsa: http://www.admiralmarkets.me/analytHYPERLINK "http://www.admiralmarkets.me/analytics/tehni%C4%8Dka_analiza"ics/tehni%C4%8Dka_analiza

Portal Analitika