Abiznis

I DF dostavio Skupštini zaključke o KAP-u

0204brankoradulovicok
K
lub poslanika Demokratskog fronta uputio je u skupštinsku procedure set zaključaka o podgoričkom Kombinatu aluminijuma, koje je na konferenciji za novinare predstavio potpredsjednik parlamenta profesor Branko Radulović. O dokumentu DF-a će se raspravljati na plenarnoj sjednici Skupštine 10. aprila, zajedno sa zaključcima Vlade, Pozitivne i SNP-a. Zaključci SNP-a dobili su podršku na matičnom odboru za ekonomiju, finansije i budžet.

I DF dostavio Skupštini zaključke o KAP-u
Portal AnalitikaIzvor

U zaključcima DF-a se osuđuje nepostupanje Vlade po obavezujućim zaključcima Skupštine od 29. februara prošle godine, što je proizvelo velike finansijske gubitke i druge negativne posljedice po fabriku i energetsko- metalurški repro lanac. Takođe se kao nedovoljno utemeljeni kritikuju zaključci Vlade i SNP-a, pošto po ocjeni kluba poslanika DF-a ne obezbjeđuju dugoročnu održivost aluminijumske industrije, narušavaju osnovne principe tržišne ekonomije i omogućavaju legalizaciju protivzakonitih radnji, uz plaćanje nerealnih dugova i nova velika zaduženja.

Zaključci DF-a baziraju se na hitnim raskidima ugovora sa CEAK-om i kupcem ingota Glenkorom, obezbjeđenju budžetske podrške za racionalno funkcionisanje KAP- a i Rudnika boksita, paralelno sa formiranjem revizione komisije koja bi u roku od šest mjeseci dostavila parlamentu izvještaj o bilansu stanju, validnosti dugova, tokovima novca i transakcijama preko of šor i kćerki firmi.

Dokumentom se Vlada obavezuje na formiranje stručnog tima, koji bi sačinio studiju dugoročne održivosti i razvoja aluminijumske industrije u Crnoj Gori. Od vrhovnog državnog tužioca se traži preispitivanje poslovanja KAP-a i Rudnika boksita, kao i pokretanje krivičnog postupka protiv osoba za koje postoje indicije da su djelovali suprotno državnim interesima.

-Prije svega treba utvrditi krivično- pravnu odgovornost Filipa Vujanovića, Mila Đukanovića, Milana Roćena i Igora Lukšića, za koje se osnovano sumnja da su organizovano ugovarali i potpisivali štetne aranžmane sa Glenkorom, of šor firmom Solomon enterprajzis, En plus grupom I CEAK-om. Uz to, ugovorom o poravnanju i odobrenim garancijama oštetili su državu za više od milijardu eura- naveo je Radulović, uz opasku da je aktuelni premijer jedan od ključnih krivaca za aktuelno stanje u KAP-u.

Vlada bi, po predlogu DF-a, suspendovala plaćanje svih preuzetih garancija do okončanja istrage tužilaštva i usvajanja izvještaja revizione komisije. U slučaju da Vlada ili državni tužilac ne realizuju zaključke, u parlamentu bi se pokrenula procedura za izglasavanje nepovjerenja izvršnoj vlasti i razriješenju tužioca. Vlada se obavezuje i na formiranje razvojne banke i intenziviranje priprema za izgradnju novih hidrom i termo izvora električne energije.

 

Portal Analitika