Abiznis

SAD kritikuju EU zbog zabrane genetski modifikovanih usjeva

0204gmo
S
jedinjene Američke Države kritikovale su propise Evropske unije protiv genetski modifikovanih usjeva uvezenih iz SAD, nazivajući ih nepotrebnim, prenose mediji u regionu.

SAD kritikuju EU zbog zabrane genetski modifikovanih usjeva
Portal AnalitikaIzvor

- Ograničenja EU su očigledno za posljedicu imala odlaganje odobrenja novih sjemena s genetski modifikovanim karakteristikama, uprkos pozitivnim procjenama Evropske agencije za bezbjednost hrane (EFSA) - stoji u izvještaju Kancelarije za trgovinu SAD, a prenosi Frans pres.

Kancelarija je kritikovala EU i zbog uvođenja, kako je rečeno, "komercijalno neizvodljivih zahtjeva" za genetski modifikovane sadržaje u prehrambenim proizvodima, u okviru evropskih propisa o označavanju proizvoda.

- Vlade stranih zemalja nastavljaju da nameću diskriminatorske i neopravdane mjere na poljoprivredne proizvode izvezene iz SAD -rekao je Demetrios Marantis iz Kancelarije za trgovinu SAD.

- Ova ograničenja ne samo da nanose štetu američkim poljoprivrednicima, već onemogućavaju da potrošači širom svijeta imaju pristup sigurnoj, visokokvalitetnoj američkoj hrani i poljoprivrednim proizvodima - rekao je Marantis.

SAD i EU planiraju da započnu pregovore s ciljem stvaranja najveće zone slobodne trgovine na svijetu. Međutim, pitanje genetski modifikovanih usjeva bi moglo da dominira, kao politički osetljivo, s obzirom da je proizvodnja GMO dozvoljena u SAD, ali je strogo regulisana u EU, gde je do sada odobreno gajenje samo dva genetski izmijenjena usjeva.

Foto. treehugger.com

Portal Analitika