Abiznis

Najprodavanije su čokolade kompanije Mars

mars_cokoladaok
A
merička konditorska kompanija Mars je, prema visini prihoda od prodaje, prva među najvećim proizvođačima čokolada, na listi koju svake godine objavljuje magazin Kendi indastri (Candy Industry).

Najprodavanije su čokolade kompanije Mars
Portal AnalitikaIzvor


Mars je u prošloj godini ostvario prihode od 16,8 milijardi USD, piše francuski Figaro, prenosi Tanjug.



Grupa zapošljava 32 hiljade ljudi u ukupno 51 pogonu, a njene najpoznatije marke, pored čokoladica Mars, jesu Baunti, Tviks, Snikers i druge.



Na drugom mjestu je njemački proizvođač Mondelez internešenal /International/, sa popularnom Milka čokoladom. U prošloj godini, ova kompanija ostvarila je prihode od 15,48 milijardi USD.



Manje poznat Barsel SA, filijala meksičke Grupe Bimbo, takođe je međunarodni "čokoladni" gigant, sa prihodima od 14 milijardi USD u prošloj godini.



Švajcarska kompanija Nestle nalazi se na četvrtom mjestu, sa prihodima od 12,8 milijardi USD u prošloj godini, a najbolji rezultat ostvarila je marka KitKat.



Slijedi japanska kompanija Meiji, koja je realizovala 12,42 milijarde USD prihoda, a posle nje je američka firma Herši, sa 6,46 milijardi USD ukupne vrijednosti prodaje u prošloj godini.



Italijanski Ferero zauzeo je sedmo mjesto na listi, s prošlogodišnjim prihodima od 5,62 milijarde USD, a uspjeh uglavnom duguje markama Nutela i Kinder.



Na osmom mjestu je švajcarska grupa Lind und Špringli sa 2,97 milijardi USD prihoda, dok je deveti njemački Štork, zahvaljujući prije svega bombonama i crnim čokoladama. Grupa je ostvarila prihod od 2,27 milijardi USD u prošloj godini.



Listu zaključuje turska Grupa Jildiz sa 2,2 milijarde USD prihoda, koja u ponudi ima 83 različita proizvoda, od biskvita do čokolada, pod brendom Ulker.

 

foto: nacional.hr

Portal Analitika