Društvo

JOVOVIĆ: Definicija slobodnog zidara je slobodan čovjek na dobrom glasu

31novica_jovovicok
V
elika loža Crne Gore jedina je regularna slobodnozidarska organizacija koja radi u našoj zemlji –kaže Novica Jovović, veliki majstor Velike lože Crne Gore i poznati podgorički advokat. Govoreći o masonima, Jovović je za "Pobjedu" kazao da je najkraća definicija slobodnog zidara da je to „slobodan čovjek na dobrom glasu“.
JOVOVIĆ: Definicija slobodnog zidara je slobodan čovjek na dobrom glasu
Portal AnalitikaIzvor


– Član slobodnozidarske organizacije se postaje prema određenim pravilima i procedurama. Bitno je znati da član slobodnozidarske organizacije može biti samo neko za koga jamče dvojica majstora slobodnih zidara. Često se može čuti tvrdnja da je Rotari „predvorje“ slobodnog zidarstva što, naprosto, nije tačno. To su dvije potpuno različite organizacije, sa različitim pravilima rada i prijema u članstvo. Regularno slobodno zidarstvo, čiji su moderni temelji postavljeni u Engleskoj 1717. godine, je organizacija muškaraca. Takva je i Velika loža Crne Gore čiji sam ja sada veliki majstor. Postoje i iregularne slobodnozidarske organizacije, čije članstvo čine samo muškarci, muškarci i žene ili samo žene – kaže Jovović.



"Inače, Velika loža Crne Gore je jedina regularna slobodnozidarska organizacija koja radi na teritoriji Crne Gore. U okviru Velike lože Crne Gore djeluju četiri pomjesne slobodnozidarske lože: „Montenegro“, „Zora“, „Luča mikrokozma“ i „Garibaldi“. Doduše, postoje neka udruženja u Crnoj Gori koja sebe nazivaju slobodnozidarskim. Nije mi poznat tačan broj tih udruženja. Svako je slobodan da sebe naziva onako kako želi, ali to nije dovoljno. Neophodno je da ga drugi za takvog priznaju i kao takvog prepoznaju. Da bi neka velika loža bila regularna, nije dovoljno da bude registrovana pod tim nazivom kod nadležnog organa, već je neophodno da bude i univerzalno priznata od drugih regularnih velikih loža iz svijeta. Velika loža Crne Gore, na čijem sam čelu, ispunjava oba ova uslova. Postojanje neregularnih organizacija nije neobična stvar, nije posebna za naše društvo, niti je nova. Takve skupine nastaju i nestaju od najranijih dana organizovanog slobodnog zidarstva do danas. Na primjer, u državi Njujork je registrovano preko dvadeset pet velikih loža koje sebe nazivaju slobodnozidarskim. A samo je jedna regularna".



Jovović za "Pobjedu" nije mogao nabrojiti imena najpoznatijih masona u Crnoj Gori „jer slobodnozidarska pravila nalažu da ne mogu govoriti o drugim ljudima koji su članovi slobodnozidarske organizacije“.



- Slobodnozidarske organizacije nijesu tajne organizacije, o čemu svjedoči i činjenica da su registrovane, da su poznati njihovi ciljevi i gledišta na čovjeka i svijet. Važno je istaći da slobodnim zidarima nije dozvoljeno da budu članovi tajnih udruženja ili udruženja sa tajnim ciljevima – kaže on.



Odgovarajući na pitanje koliko ima slobodnih zidara u Crnoj Gori i kako komentariše broj slobodnih zidara na ovolikom prostoru, Jovović je kazao:



- U Crnoj Gori, u ložama pod okriljem Velike lože Crne Gore, postoji nešto više od sto slobodnih zidara koji rade, što je mali broj u odnosu na broj stanovnika ili veličinu prostora na kome oni rade. U Evropi postoje velike lože u državama koje su manje od Crne Gore koje imaju veći broj članova od naše Velike lože.


Četiri miliona



Upitan da li je tačno da u svijetu ima oko četiri miliona masona, odnosno dva miliona u Americi i kako sarađuju sa njima, Jovović je odgovorio:



- Postoje različite procjene o tome koliko ima slobodnih zidara u svijetu, a ta različitost je uslovljena i činjenicom da neko zbraja članove i u regularnim i u neregularnim organizacijama. Saradnja sa regularnim slobodnim zidarima i velikim ložama iz svijeta se zasniva na obaveznom uzajamnom priznanju, bratskoj ljubavi i poštovanju – kaže Jovović.

Portal Analitika