Svijet

Vodeći naučnik upozorava: Svijet čekaju decenije klimatskog haosa

31naucnikok
S
vijetu predstoje decenije turbulentnih vremenskih prilika, čak i ako se preduzme drastična akcija za hvatanje u koštac s klimatskim promjenama, saopštio je pofesor Ser Džon Bedington, glavni naučni savjetnik britanske vlade, u svom posljednjem dramatičnom upozorenju u okviru priprema za podnošenje ostavke.

Vodeći naučnik upozorava: Svijet čekaju decenije klimatskog haosa
Portal AnalitikaIzvor


Prema riječima profesora Bedingtona, vremenska inercija sistema klime znači da će gasovi staklene bašte koji su se u atmosferi nagomilali danas, vremenske prilike sa kojima se suočavamo određivati i u narednih 25 godina.



Klimatske promjene o kojima je riječ već se ispoljavaju, u vidu ogromnih i naglih promjena vremena. Prema profesorovim riječima, to jasno ilustruje i stanje u Britaniji, koja je tokom prošle godine doživjela i sušu i ekstremne količine padavina.



Renomirani naučnik tvrdi da neuspjeh međunarodne zajednice da utvrdi ciljne vrijednosti za ograničavanje emisije CO2 znači da se problemi gomilaju za budućnost.



- Možda kroz nekoliko godina i postignu sporazum, i možda počnu da smanjuju emisiju gasova staklene bašte. Ali njihova koncentracija i dalje raste, a ako bude počela da se smanjuje, još 25 godina od tog trenutka vrijeme i klima neće biti bolji.



Ser Džon Bedington tvrdi da će svijet sa povećanjem broja stanovnika imati ogromnih problema sa hranom, vodom i obezbjeđivanjem energije, a da će svi ti problemi biti još veći zbog klimatskih promjena.

tekst: slobodnabosna.ba, foto: blic.rs

Portal Analitika