Abiznis

Kipar: Gubici velikih deponenata do 60 odsto

30banke
P
redstavnici centralne banke i ministarstva finansija Kipra potvrdili su danas da će vlasnici depozita većih od 100.000 eura u Banci Kipra izgubiti 60 odsto sredstava na računima.

Kipar: Gubici velikih deponenata do 60 odsto
Portal AnalitikaIzvor

Prvobitna procjena da će veliki deponenti Banke Kipra biti oštećeni za 30 do 40 odsto sredstava na računima većim od 100.000 eura, već je, kako izvještava Rojters, unijela nervozu kod investitora evropskih kreditora ove sedmice, jer je to prvi put u eurozoni da najveće štediše neke banke finansiraju rješavanje dužničkih problema zemlje.


Međutim, centralna banka i ministarstvo finansija Kipra danas su zvanično objavili da će banka deponentima dati akcije u vrijednosti od svega 37,5 odsto na uloge veće od 100.000 eura. Ostatak kapitala sa tih računa možda nikada neće biti vraćen vlasnicima, navodi Rojters.


Pooštravanje uslova će poslati jasan signal da paket pomoći označava kraj Kipra kao centra ofšor finansija, ali bi, takođe, moglo ubrzati pad ostrvske ekonomije i usloviti ogromna otpuštanja i rast nezaposlenosti, ocjenjuje britanska agencija.


Restrukturiranje Banke Kipra i prenos pod njenu upravu aktive druge po veličini kiparske banke, Laiki, koja će zatim biti likvidirana, sprovodi se na zahtjev Evropske unije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda u zamjenu za antikrizni program od 10 milijardi eura,piše Blic.rs.

Portal Analitika