Svijet

Napolitano poručio da ne razmišlja o ostavci

30nap
I
talijanski predsjednik Đorđo Napolitano odbacio je mogućnost podnošenja ostavke, čime bi otvorio put novim parlamentarnim izborima nakon neuspjelog pokušaja formiranja vlade, i poručio da će ostati na funkciji do kraja mandata.

Napolitano poručio da ne razmišlja o ostavci
Portal AnalitikaIzvor

Vodeći italijanski listovi objavili su danas da Napolitano (87), čiji mandat ističe 15. maja, razmišlja o ostavci, kako bi zaobišao ustavne odredbe po kojima predsjednik nema pravo da raspušti parlament i zakaže izbore poslednjih mjeseci mandata.

Napolitano je novinarima kazao da namjerava da nastavi sa naporima na rješavanju krize nakon izbora prošlog mjeseca, na kojima nijedna stranka nije dobila dovoljno glasova da sama formira vladu.

"Nastaviću da radim do posljednjeg dana svog mandata, kao što nalaže moj osećaj nacionalne odgovornosti“, rekao je Napolitano, prenosi Rojters.

On je najavio da će zatražiti od dvije manje grupe eksperata da formulišu predloge za institucionalne i ekonomske reforme, koje bi mogle da podrže sve političke stranke.

Napolitano je kazao da je posljednja runda razgovora sa političkim strankama pokazala jasno različite pozicije, i pozvao na "veći osećaj odgovornosti".

On je u petak razgovarao sa liderima vodećih stranaka u pokušaju da pronađe način izlaska iz političke blokade u kojoj se zemlja našla poslije izbora u februaru.

Izvor:Mina

Portal Analitika