Politika

Lekićev štab prekida saradnju sa uredništvom RTCG

303lekic22
I
zborni štab predsjedničkog kandidata Miodraga Lekića obavijestio je Radio Televiziju Crne Gore (RTCG) da prekida saradnju sa uredničkim timom te medijske kuće, i da insistira da duel predsjedničkih kandidata na Javnom servisu vode nezavisni novinari.

Lekićev štab prekida saradnju sa uredništvom RTCG
Portal AnalitikaIzvor

U pismu upućenom Savjetu RTCG i generalnom direktoru Radu Vojvodiću, Izborni štab navodi da su prinuđeni da prekinu saradnju sa uredničkim timom "koji nastavlja nečastan i neprofesionalan posao, nanoseći direktnu političku štetu Lekiću“.

Iz Štaba podsjećaju da su, nakon ranijeg javnog protesta, direktoru TVCG Radojki Rutović ukazali na, kako navode, nedopustivo podmetanje njihovom kandidatu i političarima koji ga podržavaju, koje su uočili kao pravilo u pojedinim „specijalizovanim“ prilozima za Drugi dnevnik.

„Sinoćni prilog u vašoj udarnoj informativnoj emisiji o gostovanju Lekića u emisiji Načisto, nezavisne televizije Vijesti, prizemna je manipulacija i neprofesionalan pokušaj osvrta na psihološko-politički portret Lekića, i to u terminu koji pripada kandidatima za predsjednika i njihovim svakodnevnim aktivnostima“, kaže se u pismu.

Iz Izbornog štaba su ocijenili da direktno svrstavanje Javnog servisa na stranu kandidata Demokratske partije socijalista predstavlja poražavajuću činjenicu za slobodu medija i ravnopravnost predizbornih uslova u Crnoj Gori. „Naš Javni servis je tako postao servis kandidata (Filipa) Vujanovića“.

„I pored svega, cijeneći građane i gledaoce TVCG, mi insistiramo da se sučeljavanje programa predsjedničkih kandidata, odnosno tv-duel, održi u vašoj medijskoj kući, pod uslovom da njime rukovode nezavisni novinari“, poručili su iz Lekićevog izbornog štaba.

Oni su podsjetili da od početka kampanje naglašavaju da je sučeljavanje predsjedničkih kandidata od ključnoga značaja za odgovorno i slobodno informisanje građana, pa dakle i za njihovo opredjeljivanje na izborima 7. aprila.

Izborni štab je, kako navode, očekivao i priželjkivao veći broj sučeljavanja, na više TV stanica „ali se zbog odbijanja Vujanovića da učestvuje u bilo kom sučeljavanju, osim u ovom na TVCG, čitava priča o direktnom i otvorenom dijalogu na kraju svela na samo jedan TV duel“.

„Mi ne želimo da se javnost uskrati i za taj jedini tv-duel, i zato insistiramo da Savjet i generalni direktor RTCG odmah djeluju i da postupe u punom skladu sa našim zahtjevom“, kaže se u pismu.

Iz Izbornog štaba su poručili da očekuju od Savjeta i Vojvodića razumijevanje, brzo regovanje, i odgovor do kraja narednog dana.

„Na kraju, iako je to u skladu sa zakonom, za nas bi bilo neočekivano i pristojno iznenađenje, ako dobijemo izvinjenje od nadležnog urednika vašeg Drugog dnevnika koji je sinoć emitovan“, zaključuje se u pismu.

Izvor:MINA

Portal Analitika