Region

Vučić: Tragamo za Srbijom između Cara Lazara i Vuka Brankovića

30vucicok
S
rbija nema vremena da čeka i da nastavlja sa zamrznutim konfliktom. Mi moramo da postignemo dogovor o Kosovu, ali poručujem Evropskoj uniji, ne možete da nam ponudite “ništa”. Mi tražimo “nešto” da bi naša djeca imala budućnost - rekao je danas prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić: Tragamo za Srbijom između Cara Lazara i Vuka Brankovića
Portal AnalitikaIzvor


Na svojoj prvoj zvaničnoj konferenciji za novinare u Vladi, Vučić je istakao da je državni vrh jedinstven po pitanju minimuma ispod kojih neće prihvatiti sporazum i da su crvene linije povučene u pitanjima policije, prisustva vojnih snaga i pravosuđa. Vučić je odbio da precizira taj minimum jer “onda to ne bi bili pregovori”, piše Blic.



Vučić je ocijenio da druga strana nije realna u svojim zahtjevima i to ilustrovao činjenicom da je tokom posljednje runde pregovora Beogradu ponuđen papir na kome je bilo “ništa”, koji je “Blic” objavio i koji je srpska strana odbila.



- Deset puta sam tražio da mi pročitaju papir. Nisam mogao da vjerujem da su nam ponudili ništa - rekao je Vučić.



On je objasnio da budućnost Srbije, investicije, posao za ljude, da sve to zavisi od toga da li će biti postignut dogovor o Kosovu, da je Srbija svjesna da je prošla mnogo gore od svih drugih u regionu koji su dobili svoje države ili ih stvaraju na teritoriji Srbije, ali da takvo razmišljanje ne vodi ničemu.



- Pravićemo kompromise zato što smatramo da je to važno za budućnost, ali kompromisi imaju granice. Tražimo od EU, SAD, pa i od Ruske federacije da nam pokažu da ne žele uništenje Srbije - rekao je Vučić.



Objašnjavajući koliko je težak zadatak Vlade da pronađe rješenje za Kosovo, Vučić je pozvao u pomoć poznate srpske arhetipove:



- Srbi poznaju samo dvije verzije Srbije, Srbiju cara Lazara i Vuka Brankovića. Mi danas tragamo za trećom verzijom Srbije - rekao je Vučić i odbacio mogućnost da bilo ko od sadašnjih političara na vlasti u pregovorima kalkuliše sa ličnim političkim poenima.



- Spremni smo da platimo. Ali pritiske da će nečije političke karijere biti završene nećemo prihvatiti - rekao je Vučić.

foto: Blic.rs

 

Portal Analitika