Društvo

Bukvić: Organizacije koje su za učlanjenje rade neefikasno

303Crna-Gora-i-NATO
R
ad institucija i nevladinih organizacija (NVO) koje se zalažu za ulazak u NATO neefikasan je, jednosmjeran i bez spremnosti za dijalog, što je dovelo do rasta broja protivnika ulaska u taj savez, smatra vojni analitičar Zoran Bukvić.

Bukvić: Organizacije koje su za učlanjenje rade neefikasno
Portal AnalitikaIzvor

Komentarišući poslednje istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava, prema kojem se učlanjenju u NATO protivi 52 odsto ispitanika, dok njih 31 odsto podržava ulazak u taj savez, Bukvić je kazao da NVO koje se protive učlanjenju rade jednostavnije i efikasnije od njihovih neistomišljenika i da je to doprinijelo i da se poveća broj protivnika ulaska u Alijansu.

„Generalno, nedostaju stručne analize o NATO savezu, bez primjese politike, koje će uticati na opredjeljenje građana na eventualnom referendumu, kao najdemokratskijem načinu odlučivanja“, kazao je Bukvić agenciji MINA.

On je naveo da je od obnove nezavisnosti u svim dokumentima odbrane navedeno da je ulazak Crne Gore u NATO njen prioritet, i da se prije njihovih usvajanja nije procjenjivalo i uvažavalo javno mnjenje, što je mnoge građane iritiralo.

Bukvić smatra da strani političari koji borave u Crnoj Gori koriste svaku priliku da građanima govore o svim blagodetima NATO-a, „ponekad ispod svakog minimuma pristojnosti“.

„Takav pristup negativno djeluje na građane i na njihovo protivljenje učlanjenju“, rekao je on.

Bukvić je ocijenio da NATO ne može da pozitivno utiče na ekologiju, kada su Hrvatska i Slovenija promijenile svoje zakone kako bi nosači aviona na nuklearni pogon mogli da uplovljavaju u njihove luke.

„Kakav je to doprinos ekologiji kada je NATO tokom agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju u međunarodnim vodama Jadranskog mora izbacio šest hiljada bombi sa osiromašenim uranijumom u blizini hrvatskih teritorijalnih voda“, dodao je on.

Bukvić je kazao da se građanima uporno pokušava nametnuti stav da NATO i Evropska unija (EU) baštine iste vrijednosti, demokratiju, vladavinu prava i poštovanje ljudskih sloboda.

„Ako je sve to tako, a nije, niko ne pokušava da objasni kako je onda moguće da je Albanija članica NATO saveza, a predaleko je od EU, a Crna Gora nije članica, a daleko je bliža Uniji u odnosu na Albaniju“, rekao je on.

Bukvić smatra da pojedine NVO koje sa bave Alijasnom za taj savez su zbog vlastite koristi, „što je i legalno i legitimno“.

„Te NBO uglavnom finansiraju države članice NATO-a, i njima odgovara da proces ulaska Crne Gore u Alijansu što duže traje, zbog njihovog funkcionisanja“, rekao je on.

Bukvić je dodao da je u kampanju za ulazak u Alijansu stavljen čitav državni aparat.

„Formiran je Koordinacioni tim za implementaciju Komunikacione strategije o evroatlantskim integracijama, uključili su se državni mediji i Uprava za kadrove, trošeći pare poreskih obveznika, a većina njih je protiv NATO saveza“, kazao je on.

Bukvić smatra da te institucije pokušavaju da NATO prikažu kao idealni savez, što on stvarno nije.

„Njihove poruke bile su usmjerene samo istomišljenicima, bez šansi da neopredjeljenima i protivnicima ponude dokaze u cilju promjene mišljenja“, precizirao je on.

Prema njegovim riječima, NATO je od 1998. do 2001.godine izveo osam vojnih intervencija bez saglasnosti Savjeta bezbednosti Ujedinjenih nacija, po svom nahođenju i za svoje ciljeve.

„Amerika, Francuska i Velika Britanija u svojim strategijama predviđaju upotrebu nuklearnog naoružanja, pa se nameće pitanje odakle im moralno pravo da to zabranjuju drugim državama. Podrazumijeva se da sam protiv i jednih i drugih“, naveo je Bukvić.

On je dodao da se niko ne osvrće na invaziju na Irak 2003.godine, i na, kako je ocijenio, rat bez stvarnog povoda, jer Irak nije nikoga napao i nije bio umešan u terorizam protiv Amerike.

„Amerika je rat pravdala borbom protiv terorizma, a povod su bile isfabrikovane priče o iračkom oružju za masovno uništavanje i vezama Sadama Huseina sa Al Kaidom i drugim đžihadistima. Otpočet na lažima, rat je završio je kao tragična metafora američke osionosti i britanske poniznosti“, rekao je Bukvić.

On je naveo da je slična je situacija i sa ratom u Avganistanu, koji je počeo 2001. godine.

„Danas, posle 12 godina, NATO želi što prije da izađe iz te priče, kada sve više Amerikanaca uviđa da rat nije trebalo ni voditi“, zaključio je Bukvić.

Portal Analitika