Društvo

Parlament potvrđuje Konzularnu konvenciju

303skupstinacgok
C
rnogorski parlament trebalo bi uskoro da potvrdi Konzularnu konvenciju između Crne Gore i Srbije, kojom se uspostavlja normativno-pravni okvir bilateralne saradnje u toj oblasti.

Parlament potvrđuje Konzularnu konvenciju
Portal AnalitikaIzvor

Očekuje se da će Konvencija, koja se nalazi u skupštinskoj proceduri, dodatno unaprijediti međusobni odnosi i i konzularna saradnja i doprinijeti efikasnijoj i potpunijoj zaštiti prava i interesa građana Crne Gore i Srbije.

»Regionalna saradnja i na tome zasnovana izgradnja bliskih odnosa sa Srbijom predstavlja jedan od prioriteta crnogorske vanjske politike, imajući u vidu istorijske, kulturne i ekonomske veze koje dvije države dijele, kao i zajedničke evropske ciljeve«, kaže se u obrazloženju Konvencije.

Konzularna konvencija predstavlja pravni osnov na kojem se temelje konzularni odnosi između dvije države i sadrži sve osnovne konzularno-pravne institute, kao prepostavke za nesmetane odnose u toj oblasti.

»Ti odnosi se uspostavljaju sa ciljem stvaranja adekvatnog pravnog okvira na osnovu kojeg jedna ugovornica prihvata da organi druge ugovornice mogu na njenoj teritoriji obavljati konzularne funkcije i primjenjivati svoje zakone«, kaže se u Konvenciji.

Tim međunarodnim dokumentom se uređuju pitanja otvaranja konzulata i imenovanja konzularnih funkcionera i službenika, konzularne funkcije, olakšice, priviligije, i imuniteti konzularnih službenika, kao i oblast zaštite tog osoblja.

Srbija je zvanično priznala Crnu Goru 15. juna 2006. godine, a diplomatski odnosi su uspostavljeni sedam dana kasnije.

Izvor: MINA

Portal Analitika