Politika

Đukanović: Budućnost Crne Gore u rukama mladih

303kong1
B
udućnost Crne Gore je u najpouzdanijim rukama - rukam mladih, koji će svojom kraetivnošću i radom doprinijeti ekonomskom razvoju države, poručio je predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović.

Đukanović: Budućnost Crne Gore u rukama mladih
Portal AnalitikaIzvor

On je, govoreći na Kongresu mladih DPS-a, rekao da je Vlada Programom stručnog usavršavanja visokoškolaca dala pozitivan primjer drugim poslodavcima, u kojima će mladi vidjeti šansu za rad i razvoj.

„Zahvaljujući Programu, četiri hiljade mladih dobilo je priliku da odradi pripravnički staž o trošku vlade i da, na bazi tog iskustva, steknu povjerenje pred svojim poslodavcima ili da se sami upuste u svijet preduzetništva“, rekao je Đukanović.

On je kazao da je da su mladi DPS-a "agens promjena", i pozvao ih da to ostanu i u budućnosti.

„To mora biti obilježje rada Savjeta mladih DPS-a. Kreativnost, buntovnost, slobodoumnost su pretpostavka inteligencije promišljenog političkog djelovanja“, naveo je Đukanović.

On je dodao da je pravo na rad osnovna preokupacija Vlade, posebno kada je riječ o zapošljavanju mladih.

Prema njegovim riječima, Crna Gora nema potrebne administrativne kapacitete.

„Da imamo, bili bi ne samo članice Evropske unije (EU), nego bi imali 25 hiljada EUR po glavi stanovnika. Okolnost da smo zemlja u razvoju, upućuje da imamo deficit kapciteta i moramo razmišljati šta dalje i Program je jedan od rješenja“, naveo je Đukanović.

On je poručio da se Vlada neće na tome zaustaviti.

„Poradićemo na reformi obrazovanja i usklađivanju tržišta obrazovanja sa tržištem rada“, rekao je Đukanović.

Vlada je, prema njegovim rječima, usredsređena na to kako sačuvati u maksimalnoj mjeri osvojeni kvalitet života građana i njegovo dalje unaprjeđenje.

„Naša namjera je bila da vratimo nezavisnost, vjerujući da je na bazi naših resursa moguće živjeti kvalitetom života razvijene Evrope. I pokazali smo to 2006., 2007. i 2008. godine, kada je Crna Gora bila najbrže rastuća ekonomija“, naveo je Đukanović.

On je dodao da se Crna Gora sada suočava sa ekonomskom krizom, ali da se sa njom nosi dosta uspješno.

Crna Gora će, kako je naveo, postati članica EU i NATO kada u „svojoj kući uredimo da se živi po evropskim standardima“.

Đukanović je kazao da je političkim oponentima DPS-a enigma to što je ta partija dugo na vlasti.

„Nejaki konkurenti su skloni da traže odgovore u zloupotrebama i teorijama zavjere, ali DPS je po tom pitanju u odnosu na brojne partije u svijetu specifična“, kazao je on.

On je naveo da je DPS partija pobjeda.

„Očekujem da ćemo pobijediti i na predstojećim predsjedničkim izborima u aprilu“, poručio je Đukanović.

Predsjednik Savjeta mladih DPS-a Aleksandar Pavićević, kazao je da ta partija daje značajno mjesto mladim kadrovima u političko-partijskom, društveno-ekonomskom i obrazovno kulturnom domenu.

„Ova činjenica je važna kada se ima na umu sticanje znanja i kreativnosti, što je ne samo podsticaj, nego i doprinos ukupnim razvojnim procesima“, rekao je on.

Pavićević je dodao da ulaganje u znanje, obrazovanje i kulturu mladi shvataju kao pravo i obavezu.

Prema njegovim riječima, DPS uvođenjem modernih tehnologija u rad podstiče razvoj informatizacije čitavog društva.

Predstavnik mladih Bošnjačke stranke, Mersudin Gredić, kazao je da mladi podršku koju im pružaju partije mogu iskoristiti tako što će uspostaviti kontrolu nad svojim životima, i ukoliko „mladost iskoriste na najbolji način“.

„Aktivnim učešćem u insititucijama sistema, ambicioznošću i mladalačkim duhom pokazaćemo da smo spremni da društvo u kojem živimo vodimo naprijed“, kazao je on.

Vuk Vukmirović iz Crnogorske partije iz Srbije rekao je da mladi iz te stranke žele saradnju sa političkim subjektima iz Crne Gore koji su suverenističke i evropske orjentacije.

„Mladi ljud koji su politčki angažovani u crnogorskom iseljeništvu treba kvalitetno da se edukuju, kako bi u decenijama koje dolaze preuzeli odgovornost za vođenje Crne Gore u evropsku budućnost“, rekao je on.

Predstavnik mladih Liberalno-demokratske partije Srbije, Đorđe Žujović, kazao je da je politika nekada razdvajala dvije države.

„Srbija traži svoj put i identitet, a LDP kao nastavljač politike Zorana Đinđića, trudi se da Srbju usmjeri na tom putu da bude makar djelić onoga što Crna Gora danas predstavlja u regionu“, rekao je Žujović.

303kong2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

303kong3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor:Mina

Portal Analitika