Društvo

Emitovano zadnje „Uvijek subotom“, Radojičić otišao iz RTCG

miljica
Radojičić je za Portal Analitika najavio povratak pozorištu premijerom predstave „Šćepan Mali ili Kum za početnike“, početkom maja, u KIC-u „Budo Tomović“ u Podgorici.

Emitovano zadnje „Uvijek subotom“, Radojičić otišao iz RTCG
Portal AnalitikaIzvor

 

 

Poslije 38 godina profesinalnog rada, scenarista, pisac i komentator u RTCG, Mihailo Radojičić oprostio se danas od svoje matične kuće jutrošnjim emitovanjem posljednje epizode njegove autorske emisije „Uvijek subotom“.

„Uvijek subotom“, jutros je ugašena, nakon više od 700 izdanja, i više od 15 godina izvođenja, čime se svakako ne može porediti ni jedna druga emisija na RTCG, osim informativnih, što je podatak na kojem mogu pozavidjeti i mnoge druge  televizijske kuće, a njen autor napustio Javni servis nakon 38 godina rada.

Prepoznatljiva autorska emisija, neka vrsta televizijske satirične kolumne bila je jedan od zaštitnih znakova ne samo autora, već i crnogorskog Javnog servisa, bila je izuzetno gledana i izvan Crne Gore, a redovno je postavljana na You tube. Prema sondaži javnog mjenja, koje je obavila RTCG, predstavljala je jedan od programskih segmenata po kojima se prepoznavao Javni servis Crne Gore.

Radojičić je svoju 38 godina dugu profesiju uglavnom posvetio televiziji i svoj doprinos dao je u različitim programima ove kuće. Zbog svojih gorkih i jetkih humoreski suspendovan je više puta. Poznate su njegove humorističke emisije emitovane u okviru JRT mreže na ex YU prostoru: „Imamo nastup“, „Može neko doć“, „Kud plovi ovaj brod“.

Autor je niza šou programa, kao i dokumentarnog ciklusa „Retrovizija“ i mnogih drugih.

Radojičić je i poznati scenarista, po čijim su predlošcima tekstove govorila neka od najvećih, kultnih imena ex jugoslovenskog glumišta: Guta Dobričanin, Slobodan Aligrudić, Veljko Mandić, Dragica Tomas, Mima Karadžić, Milo Miranović, Drago Malović, Zef Dedivanović, Vesna Čipčić, Ljiljana Kontić, Branislav Popović, Snežana Savić, Pepi Laković, Pavle Vujisić i mnogi drugi. Njegove tekstove su režirali Slavoljub Stefanović Ravasi, Živko Nikolić, Zdravko Šotra, Draško Đurović, Branko Baletić, Slavko Kovačević itd.

Na pozorišnim daskama se iskazao i kao glumac u monodramama „Šok“ (najgledanija predstava u ex Yu), „Seks u Gorskom vencu“, „Za kim si u zeleno“, „Zabranjeno preticanje“.

Producent je, scenarist i glavni glumac TV serije „Ultima“, koju je snimio sa Udruženjem filmskih stvaralaca Crne Gore (režija Branka Baletića). Producent je i scenarist prvog igranog filma nakon nezavisnosti Crne Gore, „Desant na Prčevo’’(režija Draško Đurović). „Desant“ je nagrađen kao najbolji strani igrani film na Festivalu nezavisnog filma u Njujorku, a u Rostovu na Donu isti scenario je nagrađen glavnim odličjem „Zlatni mač“. Za pozorišni rad nagrađen je u Beogradu plaketom „Duško Radović“. U istoimenom pozorištu je sa predstavom „Šok“ bio i jedan od pokretača „Večernje scene Radović“ koja je dvije godine bila naposjećenija scena u SFRJ. Za istu predstavu nagrađen je u Zagrebu, Prvom nagradom estradnih umjetnika Jugoslavije.

Na početku novinarske karijere, na TV festivalu JRT u Portorožu, nagrađen je prvom nagradom za najbolju kratku reportažu (o čuvenom rodoljubu Ljubu Čupiću) u Dnevniku TV Titograd. Prva TV informacija koja je obišla svijet, povodom katastrofalnog zemljotresa u Crnoj Gori 1979. godine, „Od jutros je prohodno jedino nebo...“, smatra se esencijom profesionalne vijesti i sačuvana je u arhivi RTCG. Kao pisac objavio je tri knjige proze, monodramu „Šok“, „Ovoj strani se sudi“ i roman „Život u dva primjerka“ (dva izdanja). Iako su knjige rasprodate u preko četiri hiljade primjeraka nikad nijedna nije prikazana od strane crnogorske kritike u crnogorskoj štampi.

Mihailo Radojičić je jedan od pokretača neđeljnika „Monitor“ i njegov dugogodišnji kolumnista. U jednom periodu bio je glavni i odgovorni urednik radio Antena M. U više navrata je sarađivao sa dnevnim listom Pobjeda, a aktuelni je kolumnista portala Analitika.Sarađivao je i u zagrebačkom tjedniku „Danas“, beogradskoj „Borbi“ i „Našoj Borbi“,“Srpskoj reči“, kao i u TV Beograd, u redakciji Svetolika Mitića.

Dobitnik je i Plakete za životno djelo u oblasti humora i satire „Pavle Đonović“ na poznatom Festivalu humora, satire i karikature u Danilovgradu.

Za svoj višedecenijski istaknuti novinarski rad, međutim, u Crnoj Gori, nikada nije nagrađen!

„To smatram svojim najvećim uspjehom“, u svom stilu je prokomentarisao Radojičić.

Portal Analitika