Abiznis

HE “Piva” rođendan obilježila rekordom

3003HEPiva
Z
aposleni u HE “Piva” potrudili su se da trideset sedma godišnjica postojanja i uspješnog rada tog hidroenergetskog objekta protekne u znaku rekordne dnevne proizvodnje od 8.155 MWh električne energije. Očekuje se da će do kraja marta biti proizvedeno više od 110 GWh električne energije, čime će plan za ovaj mjesec biti premašen,čak, 47 odsto.

HE “Piva” rođendan obilježila rekordom
Portal AnalitikaIzvor

HE Piva, po osnovu Ugovora o dugoročnoj poslovno-tehničkoj saradnji radi u režimu elektroenergetskog sistema Srbije po osnovu razmjene električne enrgije, a za prva tri mjeseca ove godine, i pored činjenice da je nivo akumulacije znatno iznad plana (oko 200 GWh) za ovo doba godine, proizvešće oko 270 GWh električne energije ili 95 odsto, planiranih količina za prvi kvartal ove godine.

Hidroelektrana "Piva" u ukupnoj proizvodnji učestvuje sa 30 odsto. Rekordnu proizvodnju od 1.286 GWh HE „Piva“ ostvarila je 2010. godine.

3003HeeeP

‘Nakon 37 godina rada ovaj energetski objekat je u izuzetno dobrom stanju, zahvaljujući odgovornosti i profesionalnosti zaposlenih. Trenutno je u HE „Piva“ aktuelan projekat revitalizacije, odnosno rekonstrukcije i modernizacije elektrane, koji obuhvata dio hidro-mašinske i elektro opreme, kao i rekonstrukciju opreme za monitoring brane Mratinje. Time će se povećati pogonska spremnost i pouzdanost rada, kao i snaga agregata i produžiti životni vijek elektrane, te smanjiti osnovni troškovi. U sklopu projekta trenutno se rekonstruiše i modernizuje dio elektro opreme’ naveo je Milan Radović, direktor HE ‘Piva’.

Inače, ukupno su sve elektrane EPCG 28. marta proizvele maksimalnu kolicinu elektricne energije na dnevnom nivou, 20 GWh.

HE „Piva“, akumulaciono pribransko postrojenje sa jednom od najvećih betonskih lučnih brana u svijetu, u pogonu je od 1976. godine. Njena osnovna djelatnost je proizvodnja električne energije u vršnom režimu rada, jer ima mogućnost brzog startovanja i sinhronizacije na dalekovodnu mrežu 220 kV. Smještena je u planinskom masivu na sjeverozapadu Crne Gore. Zbog specifičnih topografskih karakteristika terena kompletno postrojenje urađeno je ispod površine zemlje. Slivno područje Hidroelektrane "Piva" iznosi 1.760 km².

3003hEEEEEp

HE "Piva" sa jednom od najvećih betonskih lučnih brana u svijetu i kompletnim postrojenjem urađenim ispod površine zemlje predstavlja i svjetski arhitektonski kuriozitet. Konstruktivna visina betonske brane je 220 m, dok je dužina luka na kruni 268, 6 m, a dužina luka u nivou korita 40 m. Debljina brane u osnovi je 36 m, a na vrhu oko 4,5 m. Smještena u planinskom masivu na sjeverozapadu Crne Gore, brana se sa lijeve strane oslanja na Vučevo, a sa desne na Pivsku planinu. Gradnja HE „Piva“ trajala je 10 godina, na čemu je bila angažovana gotovo kompletna građevniska operativa ondašnje Jugoslavije.

HE Piva, gdje je dragocjeno iskustvo sticao veliki broj crnogorskih elektro - inžinjera, trenutno zapošljava 116 radnika. Crna Gora, i pored malog stepena iskorišćenosti hidro potencijala, spada među rijetke zemlje u svijetu koje 70 odsto električne energije proizvode iz obnovljivih, hidro-izvora, koji imaju minimalni negativni uticaj na životnu sredinu.

 

Portal Analitika