Abiznis

MILIĆ: Brisel traži restrukturiranje KAP-a i prekid državne pomoći

oksrdja
P
redsjednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić kazao je u izjavi za Portal Analitika da će Brisel prilikom otvoranja poglavlja 20. o preduzetništvu i industrijskoj politici i poglavlja 8. koje se tiče konkurencije insistirati na restrukturiranju KAP-a kao i izbjegavanju državne pomoći toj aluminijskoj kompaniji. Milić je podsjetio da su ta dva uslova sadržana i u zaključcima koje je na prijedlog njegove partije usvojio Odbor za ekonomiju finansije i budžet.

MILIĆ: Brisel traži restrukturiranje KAP-a i prekid državne pomoći
Portal AnalitikaIzvor

- Svaka zemlja na svom putu pristupanju EU mora da zadovolji kriterijume i svako otvaranje poglavlja nije identično. Za nas će se koristiti pozitivna iskustva Hrvatske i insistiraće se da se donese Strategija industrijskog razvoja Crne Gore a i prilikom otvaranja poglavlja 20. i poglavlja 8. insistiraće se na striktnom restruktuiranju KAP-a, kao i izbjegavanje direktne državne pomoći KAP-u bilo putem subvencija ili nekim drugim putem, kazao je Milić za Portal Analitika.

Milić je prethodna tri dana boravio u posjeti Briselu gdje je upoznao je zvaničnike EU sa situacijom u energo-metalurškom reprolancu, uz insistiranje na neophodnosti usvajanja plana restrukturiranja KAP-a i Strategije industrijske politike prateći pozitivna iskustva Hrvatske, a sve u svijetlu otvaranja 5. 8. i 20. poglavlja.

Upitan da li će to biti uslov za otvaranje tih poglavlja 8. i 20. Milić je kazao da će to biti i uslov za zatvaranje tih poglavlja.

- Teško je očekivati da se u tako kratkom vremenskom periodu može sve uraditi. Ali je sa druge strane nudi jedan sistemski odgovor, jer ono što je do sada bilo jeste samo gašenje požara u Crnoj Gori. Imamo iz Brisela dobre poruke koji će imati za posljedicu konkretne koristi za građane Crne Gor, rekao je Milić.

Prema njegovim riječima, prilikom otvaranja poglavlja 8. i 20. će se insistirati i na jasnoj definiciji položaja Montenegroerlajnza koji ima značajne probleme u saradnji sa JP Aerodromi Crne Gore.

- Radi se o još jednoj državnoj firmi koja je značajan korisnik sredstava državne pomoći i to treba dovesti na nivo da ne bi ugrozilo konkurenciju, rekao je Milić.

Tokom zvanične posjete Briselu Milić je imao susrete sa Štefanom Fileom, evropskim komesarom za proširenje i politiku susjedstva, Stefanom Saninijem, direktorom Generalnog Direktorata za proširenje Evropske unije i sa Eduardom Kukanom koopredsjedavajućim Parlamentarnog odbora između Skupštine Crne Gore i Evropske unije za stabilizaciju i pridruživanje, i predsjedavajućim Delegacije za zemlje Zapadnog Balkana u EP.

Sastancima su prisustvovali i Dirk Lange, šef Odjeljenja za Crnu Goru i Hrvatsku u Direktoratu za proširenje, i Ivo Vajgl i drugi poslanici EP.

 

 

 

Portal Analitika