Kultura

NIKOLAIDIS: Mržnja nije uzrok, nego gorivo za sukob

andrej7
A
ndrej Nikolaidis
je pisac koji pripada generaciji crnogorskih književnika koji su stasavali u vrijeme jugoslovenskih ratova devedesetih godina prošlog vijeka i aktivno učestvovali u duhovnoj i državnoj obnovi Crne Gore. Zato nije bio samo hroničar, nego i akter naše skorije turbulentne istorije.

NIKOLAIDIS: Mržnja nije uzrok, nego gorivo za sukob
Portal AnalitikaIzvor

Ipak, kako se navodi u današnjem intervjuu ovog pisca objavljenom u Pobjedi, ono što ostaje iza pisca, nije društveni angažman, nego njegove knjige. Tako je Nikolaidis za egzistencijalistički roman „Sin“ nagrađen Nagradom Evropske unije za književnost. Posljednji njegov objavljeni roman „Odlaganje. Parezija“ zavrijedio je i crnogorsku državnu nagradu „Miroslavljevo jevanđelje“, koja mu je uručena prije dva dana na svečanosti u Bijelom Polju.

Govoreći o tome koliko će na Balkanu trajati mir, Nikolaidis ističe da će mir potrajati dok „traje vladajući političko-ekonomski sistem i dok SAD i EU imaju snagu kakvu sada imaju.“

- Promjena globalnih odnosa moći, slabljenje EU i SAD, ili pak promjena političko-ekonomskog sistema, koja svakako neće biti promjena u lijevo, nego promjena ka novim formama kapitalizma praćenog totalitarizmom, otvoriće mogućnost za nove sukobe na Balkanu.

Naša društva iz klanica devedesetih nijesu naučila ništa. Mržnje u našim društvima ima daleko više nego 1989. godine, to politički korektni govor i demokratsko šminkanje ne mogu sakriti. Protiv mržnje se ne možete boriti tako što ćete, takozvani govor mržnje, tretirati kao verbalni delikt, to prosto nije dovoljno. Da jeste, ne bi ta mržnja preživjela gotovo pola vijeka socijalističkog bratstva i jedinstva u Jugoslaviji, a onda eksplodirala. Ako ne dirate u promjenu kulture i matrice mišljenja koja porađa tu mržnju, ništa nijeste učinili. Naravno, ta mržnja nije uzrok, nego gorivo za sukob. Uzroke uvijek treba tražiti tamo gdje je veliki novac, dakle moć - smatra Nikolaidis.

 

Portal Analitika