Društvo

Mirovne misije koštale četiri miliona eura

3003isaf
C
rna Gora je na ime mirovnih misija za prošlu godinu potrošila više od četiri miliona eura, a najviše je izdvojeno za misiju ISAF u Avganistanu i to 3,9 miliona eura, pišu današnje Vijesti.

Mirovne misije koštale četiri miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

Prema izvještaju o učešću pripadnika Vojske u međunarodnim snagama, mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu, troškovi učešća u operaciji „Atalanta“ u vodama Ardenskog zaliva bili su 72.993 eura, dok je za učešće u misiji UNMIL u Liberiji potrošeno 92.297 eura.

Odlukama Skupštine u misiji ISAF angažovano je 45, u UNMIL-u dva, a u mirovnoj operaciji „Atalanta“ tri pripadnika Vojske.

Višak naoružanja, vojne opreme i objekata nepotrebnih za funkcionisanje, loša infrastruktura u objektima, posebno u Nikšiću, Pljevljima i na Stacionarnom čvorištu veza „Lovćen”, neki su od problema sa kojima se u prošoj godini suočavala Vojska Crne Gore.

U lzvještaj o stanju u Vojsci u 2012. godini kao izazov u narednom periodu navodi se i nepostojanje adekvatnog poligona za izvođenje svih vrsta gađanja, nepovoljna starosna struktura vojnika po ugovoru i nepovoljna popuna jedinica, ali i neispravnost brodova Mornarice i nedostatak adekvatnih plovila i transportnih helikoptera.

Prema podacima u izvještaju, u Vojsci trenutno radi 1.835 osoba, od čega 227 oficira, 794 podoficira, 555 vojnika po ugovoru i 259 civilnih lica, a popunjenost je 87,6 odsto.

 

Portal Analitika