Društvo

Kusovac optužio Konjevića za šikaniranje i pritiske

3003SKusovac
O
dgovorni urednik Pobjede Srđan Kusovac, kako piše Pobjeda u današnjem broju, dao je juče u svojstvu građanina izjavu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, zamjeniku tužioca Enisu Bakoviću, o okolnostima pod kojima je došao do snimka prošlogodišnjeg telefonskog razgovora sadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića i biznismena Čeda Popovića, objavljenog u Pobjedi 18. maja 2012.

Kusovac optužio Konjevića za šikaniranje i pritiske
Portal AnalitikaIzvor

Kusovac je kazao da svoje pozivanje u Tužilaštvo da da izjavu o tekstu objavljenom prije više od deset mjeseci smatra „flagrantnom zloupotrebom službenog položaja ministra unutrašnjih poslova i državnih resursa, kao i potpunu instrumentalizaciju ozbiljne državne institucije kakva bi Tužilaštvo trebalo da bude“.

- Smatram nedopustivim u demokratskoj državi koja pretenduje da postane članica Evropske unije da jedan profesionalni političar rješava lične probleme šikanirajući ljude koji javni posao rade uredno i po zakonu - rekao je Kusovac u državnom Tužilaštvu. Dodao je da smatra da iza poziva stoji i „političko-interesna grupacija“ koja ga maltretira „zbog načina na koji radi svoj posao“, odnosno zbog tekstova u kojima je „redovno argumentovano i činjenično kritikovao a ponekad čak ismijavao akvizicijski pragmatizam, profesionalni diletantizam, politički ekstremizam i nacionalni fundamentalizam grupacije o kojoj je riječ“.

Kusovac je objasnio da je procijenio da je postojao javni interes da stenogram telefonskog razgovora bude objavljen, jer je navodno Konjević tvrdio da mu je Popović prijetio, zbog čega je protiv njega bila podnijeta prekršajna prijava.

- Tonski snimak razgovora koji sam posjedovao je pokazao, po mojoj procjeni, da nije bio Čedo Popović taj koji je prijetio, već je to bio Raško Konjević i to riječima „Nemoj da zovem direktora policije i ministra unutrašnjih poslova da te uhapse“. Zbog svega ovoga, stekli su se javni interesi, a shodno članu 21 Zakona o medijima da procijenim da tekst treba da bude objavljen - rekao je Kusovac.

Što se tiče porijekla snimka, Kusovac je pozivajući se na Zakon o medijima, odbio da otkrije kako je došao do spornog snimka razgovora. On je novinarima kazao da će o onome što smatra flagrantnim pritiskom političara na novinara i urednika jednog medija, obavijestiti ne samo diplomate akreditovane u Crnoj Gori i međunarodne medijske asocijacije i grupacije „već i sve relevantne međunarodne adrese koje su mu dostupne, a kojih nije malo“.

 

Portal Analitika