Društvo

Apelacioni sud razmatra presudu za ubistvo Slavoljuba Šćekića

visiSud22
V
ijeće Apelacionog suda juče je počelo razmatranje presude kojom su Saša Boreta, Ljubo Bigović, Ljubo Vujadinović i Milan Čila Šćekić, 9. oktobra prošle godine osuđeni na po 30 godina zatvora, piše Pobjeda.

Apelacioni sud razmatra presudu za ubistvo Slavoljuba Šćekića
Portal AnalitikaIzvor

 

Alan Kožar dobio je šest godina i deset mjeseci, zbog izazivanja tri eksplozije na gradilištu hotela „Splendid“. Žalbe na prvostepenu odluku podnijelo je i tužilaštvo i odbrana optuženih. Tužilaštvo je zatražilo strožu kaznu za Kožara, dok odbrana zahtijeva da se njihovi klijenti oslobode, ili da se pretres ponovo otvori.

Prema stavu tužilaštva, prvostepeni sud je pogrešno primijenio odredbe Krivičnog zakonika. U žalbi tužilaštva navodi se da je sud izostavio neke radnje optuženih i da je presuda u nekim djelovima protivurječna.

Advokati Branislav Durutović, Dragoljub Đukanović, Dragoslav Ognjanović i Danilo Mićović u žalbama tvrde da je sud, umjesto da se bavi dokazivanjem istine, sve vrijeme tražio načine da dokaže lažnu optužnicu. Njihovi advokati tvrde da su presudom počinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka i da je pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje.

Odbrana u žalbama navodi da je tužiteljka sve vrijeme postupka istrajavala na elementima organizovanog kriminala u optužnici, iako je Apelacioni sud optužene oslobodio krivice zločinačkog udruživanja.

- Sud je morao upozoriti tužioca da optužnicu uredi u skladu sa pravosnažnim presuđenjem, kojim su optuženi jednom i za svagda oslobođeni odgovornosti za to krivično djelo - piše u žalbi.

Oni su se u žalbama posebno osvrnuli na svjedočenja nekada zaštićenog svjedoka Zorana Vlaovića i suvlasnika hotela „Splendid“ Žarka Radulovića. Tvrde da se sud nije bavio temeljnom analizom dokaza i iskaza svjedoka, već je presudu iskonstruisao na osnovu ta dva svjedočenja.

Nastavak sjednice zakazan je za utorak.

Optuženima je treći put suđeno. Apelacioni sud je prethodne dvije presude oborio zbog bitnih povreda odredbi krivičnog postupka i brojnih grešaka. Sudija Biljana Uskoković, koja je donijela posljednju presudu, u obrazloženju je navela da je, na osnovu svih dokaza, prema stavu sudskog vijeća, nesumnjivo utvrđeno da su Boreta, Bigović, Vujadinović i Milan Čila Šćekić počinili teško ubistvo.

- Boreta i Bigović podstrekli su Milana Čilu Šćekića i Vujadinovića da iz koristoljublja ubiju inspektora Šćekića - rekla je tada sudija Uskoković.

Direktni egzekutor bio je Milan Čila Šćekić a to je, kako je obrazložila Uskoković, potvrdio i nekadašnji zaštićeni svjedok Zoran Vlaović. Oni, po ocjeni sudskog vijeća, nijesu neposredno učestvovali u likvidaciji inspektora, već su to uradili Milan Čila Šćekić, Vujadinović „i njima poznati počinioci“.

 

Portal Analitika