Svijet

Putin vraća nagradu Heroja rada

okputin
P
redsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je danas dekret kojim se ponovo uvodi orden "Heroja rada" iz vremena Sovjetskog Saveza.

Putin vraća nagradu Heroja rada
Portal AnalitikaIzvor

U dekretu Putin je naveo da ponovo uvodi orden "Heroja rada" u Rusiji sa ciljem da "podigne društveni značaj i ugled nesebičnog i poštenog rada". Novo odličje "Heroja rada" od sada će biti najviši državni orden i kao takav nosiće se na lijevoj strani i iznad svih drugih ruskih i sovjetskih ordena.

Medalja će biti napravljena od zlata težine 15,25 grama. Dodjeljivaće se ruskim građanima koji "naprave značajan doprinos društvenom i ekonomskom razvoju zemlje" navodi se u dekretu.

Kada je najavio da planira ponovo da uvede ovo odlikovanje Putin je rekao da se "pokazalo kao korisno" u prošlosti.

Kako navodi agencija AP, Putin posljednjih mjeseci pokušava da pokaže da se suočava sa problemom sistemske korupcije u Rusiji, koja je oslabila vjeru naroda u vladu i sprečava ekonomski rast. Za korupciju opozicija direktno krivi Putina.

Ovo odlikovanje uvedeno je 1928, a 1938. ime mu je promenjeno u "Heroj socijalističkog rada". Ukinuto je 1991. kada je pao Sovjetski Savez.

Početkom mjeseca, Putin je pozvao na ponovno uvođenje sovjetskog programa za fizičku evaluaciju, koji je bio uveden u vrijeme ubrzane industrijalizacije 1931.

 

Portal Analitika