Društvo

CEDEM: Počela realizacija programa Škola roda i reforma sektora bezbjednosti

okcedemslajd
C
entar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) od danas je otpočeo realizaciju programa Škole roda i reforme sektora bezbjednosti, saopšteno je iz te nevladine organizacije.

CEDEM: Počela realizacija programa Škola roda i reforma sektora bezbjednosti
Portal AnalitikaIzvor

Na otvaranju su govorili Nenad Koprivica, izvršni direktor CEDEM-a, Dženita Brčvak, istraživačica i menadžerka na ovom projektu, kao i pukovnik Mehmedin Tahirović, koji je održao predavanje o sistemu nacionalne bezbjednosti Crne Gore.

CEDEM-ova škola prva je aktivnost ovog tipa u Crnoj Gori. Ovaj program se organizuje sa ciljem ukazivanja na primjere kršenja principa rodne ravnopravnosti u bezbjednosnom sektoru, sa jedne strane; sa druge strane, polaznicima/ama će se pružiti uvid u adekvatne mehanizme za uklanjanje i umanjenje posljedica kršenja ovog prava.

Škola se sastoji iz 3 modula – 2 radionice i 6 zasebnih predavanja kojim je obuhvaćeno 12 najvažnijih tema u ovoj oblasti. Predavači/ce u školi su predstavnici/ce državnih institucija, političkih partija, nevladinih organizacija, nezavisni stručnjaci iz zemlje i regiona koji djeluju na polju reforme sektora bezbjednosti i rodne politike, ali i profesionalna vojna lica. Škola će trajati 2 mjeseca - od 29. marta do 1. juna 2013. godine.

Program će pohađati ukupno 24-oro polaznika/ca. Prvu generaciju polaznika/ca čine studenti, predstavnici/e civilnog društva, medija, državnih institucija i političkih partija.

Projekat je podržan od Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću, zaključeno je u saopštenju.

 

 

Portal Analitika