Društvo

ĐUKANOVIĆ: Administracija na usluzi svim građanima

okmilodj
C
rnogorska administracija mora da se razvija u skladu sa obavezama na putu integrisanja u Evropsku uniju, rekao je danas premijer Milo Đukanović i poručio da je imperativ reforme državne uprave da bude na usluzi svim građanima.

ĐUKANOVIĆ: Administracija na usluzi svim građanima
Portal AnalitikaIzvor

On je rekao da politike i oblasti EU sa kojima se Crna Gora usklađuje na regulatornom, institucionalnom i praktičnom planu, zahtijevaju slojevite i suštinske promjene u načinu funkcionisanja i povezanosti sa drugim državama i administracijama, prenijela je Mina.

„Samo tako ćemo moći ostvariti kvalitetan nivo umreženosti u zajedničko donošenje i sprovođenje odluka na nivou Unije. Mi ne možemo čekati to vrijeme, već se danas za njega moramo pripremati“, kazao je Đukanović, govoreći učesnicima Projekta stručnog osposobljavanja u državnoj administraciji.

On je rekao da reforma državne uprave znači osposobljavanje i izgradnju moderne, efikasne i kvalitetne administracije, čiji je imperativ da bude na usluzi svim građanima.

„Isto tako i da odgovori potrebama moderne evropske države u međunarodnim odnosima. To je uslov našeg opstanka, jer Crna Gora mora odgovoriti svim izazovima članstva u sve integrisanijoj Uniji, kao bilo koja njena velika članica“, rekao je Đukanović.

On je poručio da će nove generacije biti dio ovog procesa.

„Vi ćete vjerujem zaslužiti šansu da gradite bolji i efikasniji sistem. Sam taj proces će istovremeno razvijati i vas. To će vam otvoriti mogućnosti da stičete nova znanja i vještine i da se specijalizujete za profesionalno bavljenje državnim poslovima", rekao je premijer.

Prema njegovim riječima, ovaj program, zajedno sa drugim aktivnostima, ima za cilj da mladim ljudima otvori mogućnost zapošljavanja, ali i da snažno pojača tržište rada i da unese novu energiju u državnu upravu.

„Siguran sam da je to put koji je komplementaran sa planovima EU da do 2020. godine bude zaposleno 75 odsto radno sposobnog stanovništva, a posebno da se poveća mogućnost zapošljavanja mladih. Na taj način ćemo ostvariti pokretljivije i otpornije tržište rada koje odgovara izazovima sve starije populacije na našem kontinentu, i obezbijediti očuvanje sistema socijalne zaštite“, rekao je Đukanović.

 

 

Portal Analitika