Društvo

ČARAPIĆ: Zavala je kap koja je prelila čašu, odluke Apelacionog suda pravno neodržive

15carapicok
V
rhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić ocijenila je večeras da su odluke Apelacionog suda u slučaju Bukovica, Šarić a sada i u slučaju Zavale pravno neodržive i nepoznate u domaćoj sudskoj praksi.

ČARAPIĆ: Zavala je kap koja je prelila čašu, odluke Apelacionog suda pravno neodržive
Portal AnalitikaIzvor

- Odluka Apelacionog suda za Zavalu je kap koja je prelila čašu i ovakom sudskom praksom se samo zbunjuje javnost. U pitanju je ''akademizam'' i to je u stručnom smislu neodrživo, rekla je Čarapić u emisiji Živa istina autora Darka Šukovića na Atlas televiziji. Čarapić je dodala da o odlukama Apelacionog suda u slučaju Bukovica i Šarić nije razgovarala sa predsjednicom Apelacionog suda Svetlanom Vujanović.

Apelacioni sud ukinuo je prvostepenu osuđujuću presudu u aferi Zavala pa će se Draganu Maroviću, Rajku Kuljači, Đorđu Pinjatiću i ostalim optuženim ponovo suditi. U obrazloženju rješenja Apelacionog suda o ukidanju presude, piše da je prvostepena presuda nerazumljiva, jer se ne zna koji je zakon primijenjen.

Čarapić je ocijenila da je sudija Valentina Pavličić stručno odradila posao u slučaju Zavala. Čarapić je dodala da je u tom postupku nije bilo političkih pritisaka ali da jeste određenih opstrukcija.

- Mislim da je prvostepeni sudija koji je postupao u tom predmetu, Valentina Pavličić zaista radila vrlo profesionalno i oduprla se brojnim pritiscima i opstrukcijama koje smo svi trpjeli u slučaju Zavala, rekla je Čarapić.

- Opstrukcije su bile, ali kada je u pitanju Tužilaštvo nije niko dolazio da utiče direktno i osporava sudski postupak. Opstrukcije su bile od samih osumnjičenih, okrivljenih i branilaca i svjedoka koji su dolazili vrlo pripremljeni na saslušanja. Pripremljeni u smislu da slijedi odbranu okrivljenih, a ne da svjedoči po pravilima. Odbrana radi svoj posao, pripremala je svjedoke, to je posljedica onoga što su se svi okrivljeni branili, kazala je Čarapić.

Ona pojašnjava da u tom postupku nije bilo političkih pritisaka, ali jeste određenih opstrukcija. Ni pritvor nije eliminisao tu vrstu opstrukcija. Ne, nije bilo političkih pritisaka, rekla je Čarapić.

Ona je priznala da je u slučaju Šarić greška pripisana Tužilaštvu, i da je tu apsolutno po srijedi akademizam, kojem nema mjesta. Sud je morao da uđe u suštinu optužbe, i da vidi da li činjenice i dokazi zaista opravdavaju postojanje optužbe za krivično djelo.

- Bojim se da je sud pobjegao od tereta odluke u tom predmetu. Reći da nema dokaza za Šarića, treba preuzeti odgovornost za to i saopštiti javnosti da on nije izvršio krivično djelo! Sud je izbjegao da ocjenjuje činjenice i dokaze, samo je odmah prešao na pravnu ocjenu djela, i tu našao problem kojeg, zapravo, nije bilo, kazala je Čarapić.

okranka2Vrlo brzo optužnica za slučaj Vijesti: Vrhovna državna tužiteljka je kazala da vjeruje i da će Tužilaštvo vrlo brzo donijeti odluku u slučaju dnevnog lista Vijesti, a povodom sumnji u berzanske špekulacije vlasnika, urednika i novinara tog lista.

- Tu imamo neke podatke koje smo konačno dobili i smatramo ih važnim i mislim da su kao završne aktivnosti neophodna vještaćenja koja ne iziskuju veliki rad, ali ih je potrebno učiniti i vjerujem da će doći do odluke tužioca, kazala je Čarapić koja je najavila skoro podizanje optužnice.

Čarapić je istovremeno ocijenila da su slučajevi Crnogorske komercijalne banke i Vijesti povezani na šta ukazuju posljednja vještačenja.

- Raspolažemo sa određenim brojem podataka. Neka krivična djela u slučaju Vijesti su zastarjela, ali za ostale radnje očekujem podizanje optužnice, rekla je Čarapić.

Zaslužila još jedan mandat: Vrhovna državna tužiteljka nije direktno odgovorila na pitanje da li će se ponovo kandidovati na tu funkciju, ali je dodala da vjeruje da je Tužilaštvo za posljednjih 5 godina odradilo dobar posao.

- Vjerujem da sam zaslužila još jedan mandat znog rada Tužilaštva u posljednjih pet godina, kazala je Čarapić. Ona je dodala da će odluku da li će se kandidovati donijeti nakon 10. aprila i da će njena odluka zavisiti da li će se VDT birati po starim ili novim ustavnim rješenjima.

- Dobro bi bilo da se Tužilaštvo poštedi v.d stanja zato bi bilo dobro da se vrlo brzo uđe u proceduru imenovanja novog tužioca, kazala je Čarapić.

Afera Snimak je politička afera: Komentarišući aferu Snimak, Čarapić je ocijenila da se radi o političkoj aferi i navela da je o toj aferi razgovarala sa stranim ambasadorima.

- Afera Snimak je politička afera. U pitanju su samo izjave a za krivično djelo trebaju radnje i posljedica, objasnila je Čarapić razloge zbog čega je brzo izašla sa stavom da u pomentom slučaju nema elemenata krivične odgovornosti..

Upitana da li je reakcija Tužilaštva po tom pitanju uslijedila suviše brzo, Čarapić je odgovorila da je reakcija uslijedila na vrijeme.

- Reakcija je uslijedila nakon preslušanja snimka, znači taman na vrijeme, rekla je Čarapić.

Bijela knjiga nedavno dostavljena: Ona je otkrila da je Tužilaštvo tek prije mjesec-dva, dobilo takozvanu Bijelu knjigu, koja sadrži spisak kriminalnih grupa u Crnoj Gori.

- Nijesmo je tražili, nego su nam je poslali, jer nijesmo znali za nju, kazala je Čarapić, navodeći da to nije normalno.

- Naravno da to nije normalno, jer treba da postoji razmjena te vrste informacija, ako već postoji jedan takav spisak kriminalnih grupa koje djeluju na području Crne Gore i sastav tih grupa, zaključila je Čarapić.


 

 


 

 

Portal Analitika