Društvo

ŽPCG: Gubitak blizu tri miliona eura

okzpcg
Ž
eljeznički prevoz (ŽPCG) završio je prošlu godinu sa gubitkom od 2,98 miliona EUR, što je 15 odsto više nego 2011, navodi se u izvještaju o poslovanju koji je danas usvojila Skupština akcionara preduzeća.

ŽPCG: Gubitak blizu tri miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

Ukupni prihodi, kako je saopšteno iz kompanije, na kraju decembra iznosili su 6,9 miliona EUR, a rashodi 9,88 miliona EUR.

"Strukturu ukupnog prihoda činili su oni od prodaje usluga prevoza 53 odsto, subvencije države 35 odsto, oni ostvareni pružanjem usluga trećim licima 5,5 odsto, od kamata dva odsto i ostali 4,5 odsto", navodi se u saopštenju koje prenosi MINA-BUSINESS.

Poslovni prihodi u prošloj godini iznosili su 6,5 miliona EUR i bili su tri odsto manji nego 2011. godine. Ukupni rashodi u prošloj godini porasli su pet odsto na 9,88 miliona EUR.

"Strukturu ukupnih rashoda činili su troškovi materijala, energije, goriva 11 odsto, zarada, naknada i ostalih primanja 36 odsto, amortizacije 23 odsto, tekućeg održavanja 12 odsto, kamata četiri odsto i ostali rashodi 14 odsto", rekli su iz ŽPCG.

Poslovni rashodi iznosili su 9,32 miliona EUR i sedam odsto su veći nego 2011. godine.

ŽPCG je, kako se navodi, procijenilo imovinu 1. januara prošle godine, čiji je efekat u bilansu stanja bio povećanje imovine kompanije, a u bilansu uspjeha rast troškova amortizacije, što je u najvećoj mjeri uticalo na povećanje gubitka.

"Da kompanija nije procijenila imovinu, ukupni rashodi bi bili znatno niži, a samim tim i ukupno iskazani gubitak bi iznosio oko dva miliona EUR i bio bi manji 22 odsto u odnosu na 2011. godinu", navodi se u saopštenju.

Veliki problem u funkcionisanju kompanije, kako je objašnjeno, predstavljaju radovi na remontu željezničke infrastrukture koji onemogućavaju konkurentna vremena putovanja, neodgovarajući red vožnje, stara vozna sredstva, nemogućnost pružanja kompletne usluge, obustavljanje saobraćaja u februaru prošle godine zbog sniježnih nepogoda, što je i uslovilo manje prihode od prevoza putnika.

Na današnjoj Skupštini akcionara ŽPCG za predsjednika Odbora direktora kompanije izabran je Dragan Šimrak.

Za članove Odbora direktora ŽPCG su za predstavnike državnog kapitala, osim Šimraka, izabrani i Nebojša Kaluđerović, Andrija Radman i Srećko Medenica. Kao predstavnik Trenda, Monete, Društva za menadžerske poslove i upravljanje nekretninama MIG i HB Zbirnog kastodi računa 3 izabrana Draženka Simović.

Skupština akcionara je usvojila i izvještaje o poslovanju za prošlu godinu i godišnji o radu unutrašnje revizije, kao i finansijske iskaze sa izvještajem nezavisnog revizora.

 

 

Portal Analitika