Društvo

ŽICG: Prošle godine gubitak preko 7 miliona eura

okzicg
Željeznička infrastruktura (ŽICG) završila je prošlu godinu sa gubitkom od 7,3 miliona EUR, pokazao je izvještaj o poslovanju kompanije koji je danas usvojila Skupština akcionara.

ŽICG: Prošle godine gubitak preko 7 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

Ukupni prihodi preduzeća u prošloj godini iznosili su 11,3 miliona EUR, a rashodi 18,6 miliona EUR. Finansijski direktor i šef računovodstva ŽICG, Zorica Bešović, kazala je da su finansijski iskazi za prošlu godinu rađeni u skladu sa međunarodnim finansijskim standardima.

Amortizacija, kako je navela, zbog velike imovine, iznosi četiri miliona EUR.

Kompanija, čijim Odborom direktora je do kraja prošle godine predsjedavao Zarija Franović, na kraju decembra je imala imovinu vrijednu 582,4 miliona EUR i akcijski kapital od 468,7 hiljada EUR. Ukupan broj akcija ŽICG iznosio je oko 168 miliona, dok je vrijednost jedne 2,7891 EUR.

»Poslovanjem smo, između ostalog, prikazali prihode, rashode, kolike su nam obaveze i koliko je bilo javnih poziva«, objasnila je Bešović. Akcionar iz Tivta, Zoran Petranović, glasao je protiv izvještaja, što je obrazložio negativnim rezlutatom koje to preduzeće bilježi godinama.

»Podaci su katastrofalni, zato ću glasati protiv, iako je sve prikazano kako treba«, rekao je Petranović. On smatra da za gubitke neko treba da snosi odgovornost, jer takav izvještaj nije dobar.

»Imamo tri puta veći gubitak od planiranog. Mene interesuje kada će ŽICG početi pozitivno da posluje?«, pitao je Petranović.

Prema njegovim rijčima, treba smanjiti troškove zaposlenih, reklame i propagande jer, kako je ocijenio, ne zna koga bi takvo preduzeće moglo da sponzoriše.

Predsjednik Odbora direktora, Rešad Nuhodžić smatra da nije zahvalno komentarisati izvještaj o poslovanju za prošlu godinu, s obzirom da je na funkciju došao 27. decembra. On je naveo da je za četiri dana teško i upoznati se sa izvještajem, a ne nešto promijeniti.

»Izvještaj je takav kakav je i smatram da treba prikazati pravo stanje. Razmatrali smo sveukupnu situaciju, pa se predviđa smanjenje troškova od oko 40 odsto«, precizirao je Nuhodžić i dodao da se radi o pomalo preambicioznom planu.

On je poručio da ŽICG poštuje Vladine preporuke, jer su smanjili nadoknade i zarade, ali i sve ostale troškove, osim onih koji se tiču bezbjednosti saobraćaja. Takođe je u planu i smanjivanje troškova amortizacije.

»Ipak potrebno je da se svi uključe, kao i akcionari, da bi se preduzeće dovelo na zelene grane«, ocijenio je Nuhodžić.

On je ponovio da može preuzeti odgovornost za ovu godinu i ono što će se desiti. Uskoro će, kako je dodao, biti objavljeno i poslovanje za prvi kvartal ove godine, nakon čega će biti prikazani prvi rezultati.

Predstavnik države kao većinskog vlasnika, Milica Vulović, koja je zaposlena u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, kazala je da je Vlada sprovela određene mjere štednje i preporuke koje su date za visinu nadoknada.

»Naši predlozi su da se donesu određeni zaključci što se tiče rashoda u dijelu troškova zaposlenih, naknada zarada i ostalih rashoda. Takođe je potrebno uskladiti zarade menadžmenta, tako da ne budu veće od zarada upravnog kadra u državnim organima«, rekla je Vulović.

Potrebno je i da se sva plaćanja po osnovu radnih grupa i komisija svedu na minimum koji je neophodan. Iz Vlade je sugerisano da se u dijelu pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta odredi rok od tri mjeseca koji će se ukladiti sa optimalnim brojem izvršilaca u skladu sa obimom posla i da se u roku od tri mjeseca zaključi novi kolektivni ugovor koji će biti u skladu sa Opštim i Zakonom o radu.

Na dnevnom redu je bilo i donošenje odluke o razješenju i izboru članova Odbora direktora, kao i izbor Komisije za verifikaciju izbora članova Odbora direktora.

Nuhodžić, koji je izabran za predsjednika Odbora direktora, kazao je da će voditi politiku drugačiju od one vođene u prethodnom periodu.

“Za sve odluke ćemo se konsultovati, vodićemo restriktivnu politiku, ali tako da se ni u jednom momentu ne ugrozi bezbjednost saobraćaja”, poručio je Nuhodžić.

Članovi Odbora su, pored Nuhodžića, Marko Rakočević, Spaso Popović i Biljana Šofranac.

Akcionari su donijeli odluku o utvrđivanju naknade članovima Odbora direktora, u skladu sa Vladinim mjerama štednje.

Na Skupštini akcionara usvojen je izvještaj nezviskog revizora za prošlu godinu. Dioničari su usvojili i odluku o izmjenama i dopunama Statuta, kao i o usvajanju izvještaja o radu Odbora direktora.

Država, prema podacima Centralne depozitarne agencije, posjeduje 72,34 odsto akcija Željezničke infrastrukture, na HB zbirnom kastodi računu 3 nalazi se 7,26 odsto dionica, fond Trend ima 4,58 odsto kapitala, Fond penzijskog invalidskog osiguranja 2,92 odsto, fond Moneta 2,03 odsto, Društvo za menadžment poslove i upravljanje nekretninama MIG 1,61 odsto i Zavod za zapošljavanje 1,17 odsto.

(MINA-BUSINESS)

 

 

Portal Analitika