Politika

VUKOVIĆ: Crna Gora treba da ima kontrolu nad ulazom u Boku

1303MiskoV
C
rna Gora treba da insistira da ima kontrolu nad ulazom u Bokokotorski zaliv, zaključeno je na sjednici Odbora za međunarodne odnose i iseljenike.

VUKOVIĆ: Crna Gora treba da ima kontrolu nad ulazom u Boku
Portal AnalitikaIzvor

Članovi tog Odbora danas su usvojili zaključke u vezi sa pitanjem trajnog razgraničenja sa Hrvatskom u regionu Prevlake, prenosi MINA.

„Treba nastojati da se razgraničenje u reonu Prevlake obavi sa ciljem zadržavanja prava Crne Gore nad ulazom u Bokokotorski zaliv i ostvarivanjem ekonomskih intresa uz puno uvažavanje interesa hrvatska strane“, kazao je novinarima nakon sjednice predsjednik Obora Miodrag Vuković.

On je saopštio da je Odbor ocijenio da treba pozvati Vladu da sa hrvatskom stranom razmotri mogućnost potpisivanja sporazuma kako pitanje razgraničenja ne bi opterećivalo evropski put Crne Gore.

„Crna Gora ima ambiciju da postane članica Evropske unije za pet, šest godina. Ako bi se produžilo ovo pitanje ili trajanje privremenog sporazuma, to treba konstatovati međudržavnim sporazumom kako se ne bi blokirao ulazak Crne Gore u EU“, rekao je Vuković.

On je dodao da u postupak treba uključiti parlamente dvije države.

„Dogovoreno je da Odbor crnogorskog parlamenta uspostavi kontakt sa odgovarajućim odborom u Hrvatskoj što je i urađeno“, rekao je Vuković.

On je saopštio da se dogovorio sa predsjednikom hrvatskog Odbora za međunarodne odnose da se sastanu u Beogradu u julu.

„Sastanku će prisustvovati članovi odbora iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine i razgovaraće o parlamentarnoj saradnji po pitanju razgraničenja“, rekao je Vuković.

Obor je, prema Vukovićevim riječima, jednoglasno odlučio da crnogorska i hrvatska strana treba da inteziviraju dijalog po pitanju razgraničenja na Prevlaci.

On je rekao da postoje dva modela razgraničenja. „Sporazumno i putem arbitraže Međunarodnog suda u Hagu“, naveo je Vuković.

Članovi Odbora, dodao je on, zahtijevali su da ih međuresorska grupa, koju su formirali Vlade Crne Gore i Hrvatske, redovno obavještava kada je Prevlaka u pitanju.

„Očekujemo konsultativno saslušanje ili prezentaciju sa svim činjenicama koje nijesmo čuli ranije“, dodao je Vuković. On je dodao da ga ne brine kakav će biti odgovor hrvatske strane.

Funkcioner Demokratskog fronta (DF) Koča Pavlović, rekao je da je taj politički blok podnio inicijativu za rješavanje situacije na Prevlaci smatrajući da se privremeni sporazum koji je i dalje na snazi, teba zamijeniti trajnim rješenjem.

„Privremeni sporazum ne može da traje beskonačno, a Hrvatska je na pragu EU i od juna će biti članica, pa će to biti granica Crne Gore i Unije. Dobro je da smo oko tog istorijskog pitanja postigli konsenzus“, rekao je Pavlović.

Zaključci sa Odbora, dodao je on, sadrže tri ključne stvari koje je DF predložio.

„Konstatovali smo da nije bilo dobro što Skupština do sada nije bila uključena u proces razgraničenja. To će biti promijenjeno i crnogorski parlment će konačno zauzeti normalnu, prirodnu i očekivanu poziciju kada je Prevlaka u pitanju“, rekao je Pavlović.

On je naveo da je Odbor konstatovao, kako je rekao, „pozitivne efekte koje privremeni sporazum imao na region i poboljšanje međudržavnih odnosa“.

Član Odbora iz Socijalističke narodne partije (SNP) Vasilije Lakošević kazao je da je Odbor odlučio da se obezbijedi cjelovita ekspertska prezentacija činjenica oko razgraničenja na Prevlaci.

„Prezentaciju ćemo upriličiti za članove Odbora, ljude iz Vlade i drugih insititucija koje se bave ovim pitanjem. Vrlo brzo, do polovine aprila imaćemo takozvano konsultativno saslušanje gdje će biti eksperti iz oblasti kartografije i voda“, rekao je on.

 

 

Portal Analitika