Region

MAKEDONIJA: Izborna upotreba nacionalizma

2903makikonografijaLokalni izbori u Makedoniji pokazali su da je vladajuća koalicija proširila i učvrstila svoju dominaciju te da je opozicija kasno, nespremno i razjedinjena ušla u izbornu trku i tako još više oslabila svoje pozicije. Drugi krug glasanja 7. aprila vjrovatno neće doneti neke bitnije promene, ali se očekuje sa dosta neizvesnosti. Agresivna i neodmerena kampanja bila je prepuna netrpeljivosti, uvreda, govora mržnje i produbila je postojeće političke i nacionalne podjele.

MAKEDONIJA: Izborna upotreba nacionalizma
Portal AnalitikaIzvor

 

(Iz Skoplja specijalno za Portal Analitika)

 

Prvi krug lokalnih izbora u Makedoniji prošao je bez većih incidenata, nije bilo nasilja, ali je registrovano podosta nepravilnosti i prekršaja. Krajnje negativnu ulogu imali su mediji koji su neodmereno i nekritički podržavali koaliciju partija na vlasti. Sažeto, to je ocena misije OEBS/ODIHIR koja je sa timom od više od 400 posmatrača nadgledala izbore u 80 opština i za grad Skoplje.

Ocena misije, koju je vodio dobar poznavalac prilika u Makedoniji i na širem prostoru bivše Jugoslavije ambasador Gerd Arens, pažljivo je i diplomatski sročena. Prevedena na običan govor, znači da su kampanja i izbori 24. marta dobili - jedva prelaznu ocenu. Nigde se, niti u naznakama, ne pominje da su izbori bili fer, demokratski i slobodni. Te kategorije su daleko od onoga što se događalo uoči izbora, tokom kampanje i na sam dan glasanja.

Na to ukazuju ocene stranih i domaćih posmatrača, koji su registrovali veliki broj „sitnih“ prekršaja i nepravilnosti. Naizgled su bezazleni, ali kada se svi saberu -  sigurno su krupno uticali na ishod glasanja. I ovaj put za posmatrače i za građane Makedonije najvažnije je što na dan glasanja nije – kao ranije - bilo nasilja, ubistava, pucnjave, tuča i razbijanja glasačkih kutija.

2903kicevo„Bitka“ za Kičevo i Strugu: Kampanja za lokalne izbore bila je samo malim delom posvećena lokalnim ili komunalnim problemima. Više je bila politička, tačnije politikanstka bitka, koja je prešla razumne i dozvoljene granice, i svesno se je proširila i na osetljiva pitanja međunacionalnih odnosa. U kampanji su otvoreno raspirivane nacionalističke strasti. Zaoštrena retorika i netrpeljivost će svakako imati, a i već ima, odraza i posledica i na međunacionalne odnose koji su ključni za stabilnost i bezbednost države.

Najdelikatnija je situacija u Kičevu, nešto manje u Strugi, gradovima u zapadnom delu Makedonije. Političke partije su se ovde oštro podelile po nacionalnoj liniji, potstičući i raspirujući podele koje latentno tinjaju u ovim međunacionalno mešovitim sredinama. Glavna „bitka“ vodila se oko toga dali će novi gradonačalnik Kičeva biti albanske ili makedonske nacionalnosti, kao do sada.

To je bio povod da se po nacionalnom predznaku udruže partije iz vlasti i opozicije koje su, izvan ovih sredina, i dalje nepomirljivi neprijatelji. Vladajuća VMRO DPMNE i opozicioni SDSM sa makedonske, te DUI, koja je koalicioni partner u Vladi i opoziciona DPA, sa albanske strane, privremeno su zakopale svoje sekire i udružile snage u borbi da „osvoje“ mesto gradonačalnika u Strugi. Lideri ove četiri najuticajnije partije svesno i neodgovorno su ušli u krajnje opasne politikantske kalkulacije. Ohrabrivali su strare i stvarali nove nacionaliste, svih boja. Zaoštrili su međunacionalne odnose ne samo u Kičevu i Strugi, već i šire, te do kraja razobličili svoju nedogovornost i politikantsku pragmatičnost.

Čarteri za dijasporu: Gradonačalnik Kičeva već u prvom krugu postao je Fatmir Dehari. Da bi obezbedile njegovu pobedu vladajuća DUI i opoziciona DPA, ne samo što su udružile snage, već su angažovali i albance iz dijaspore. Da bi obezbedili što više glasova, organizovali su čarter letove iz više evropskih država i vanredne autobuse kojima su Albanci iz dijaspore dovođeni u Kičevo da glasaju.

Odgovarajući na ovaj „izazov“, udružile su se i partije makedonaca. Nisu uspele, a i nisu mogle, jer u Kičevu živi više albanaca nego makedonaca. Kada su odnosi  dovedeni do toga da se glasa po nacionalnoj pripadnosti, onda je unapred jasno kakav će biti ishod. Premijer i lider vladajuće partije Nikola Gruevski, održao je „vatreni“ predizborni govor u Kičevu, sa jasno naglašenom nacionalnom retorikom. To je više odmoglo, nego što je pomoglo. Nezadovoljni glasači Makedonci su zvižducima i protestima dočekali Gruevskog, koji je posle objavljivanja rezultata prvog kruga glasanja ponovo posetio Kičevo.

Atmosfera u Strugi, gradu na Ohridskom jezeru, u blizini granice sa Albanijom, bila je znatno mirnija. U drugi krug ulaze kandidat VMRO DPMNE i opozicione partije albanaca DPA koji, s obzirom na nacionalni sastav stanovništva, ima više izgleda na pobedu. Kakav će biti ishod teško je predvideti, ali je bitno da su međuetničke tenzije u Strugi zantno niže nego u Kičevu. 

2903gruevskiIznenađeni pobednici: Koalicija koju predvodi vladajuća VMRO DPMNE na čelu sa premijerom Nikolom Gruievskim uverljivo je pobedila u prvom krugu. Izbori su završeni u 51. opštini, a ova partija ima gradnonačalnike čak u 38. Opozicioni Socijaldemokratski osvojili su samo 2 gradnoačlnička mesta. Partija DUI kja je koalicioni partner u Vladima ima gradnačalnike u 8 opština. Po jedno mesto osovolije su manje partije i u  drugom krugu biraće se gradonačalnici u još 29 opština.

Pobeda vladajuće koalicije se očekivala, ali ne tako uverljiva. Slaveći euforično izborni uspeh, lider partije Nikola Gruevski je rekao da je iznenađen podrškom građana. VMRO DPMNE ima bogato iskustvo sa organizovanjem kampanja, ali ovaj put je prevazišla samu sebe. Na svakom mnitingu nastupao je lider partije, a njegovi govori su gotovo u celini prenošeni kroz plaćene političke programe, koje su nadopunjavali brojni tv-spotovi. Agresivnu i arogantnu medijumsku kampanju jedan od stranih posmatrača uporedio je sa kičom spomenika i baroknih fasada koji su centar Skopja izmenili do te mere da ga ni sami stanovnici ovog grada više ne prepoznaju.

Pristrasni mediji: Kampanja koalicije VMRO DPMNE je bila samo završni deo priprema za izbore. Glavni i veći deo posla je odrađen ranije kroz već razrađen i isproban sistem direktnih pritisaka na socijalno ugrožene i druge ranjlive kategorije gradjana. Nije tajna da se pred svake izbore zaposleni u javnoj administraciji obavezuju da će oni i njihove porodice glasati za vladajuću partiju. Obećanja za radna mesta donose sigurne glasove. Pored toga, „slucajno“ su pred izbore isplaćene subvencije poljoprivrednicima, povećane penzije, isplaćen deo dugova biznismenima.

Sa ovakvom već uhodanom „pripremom“, ne bi se trebalo biti iznenađenja. Da bi se ona, do kraja, izbegla, angažovani su maksimalno mediji koji su pod kontrolom vlasti, što će reći gotovo svi. Prednjačili su javni servis MTV i TV Sitel, pokazala je analiza Saveta za radiodifuziju.

Ovi i drugi mediji su revnosno i opširno izveštavali o kampanji VMRO DPMNE, ali su uporedo pratili aktivnosti Vlade i ministara koji su se rastrčali po državi otvarajući nove objekte, obećavajući nove projekte. što je suprotno izbornim pravilima. Misija OBSE je bukvalno zapanjena ućešćem medija u kampanji i u vladnoj propagandi. Medjiji su ovim i nagledno pokazali zašto je Makedonija na 116 mestu u svetu po slobodi medija i kako je i zašto za samo dve godine pala čak za 82 mesta.

2903crvenkovskiNedosljedna opozicija: Opoziciona koalicija koju predvodi Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) na čelu sa Brankom Crvenkovskim, ne samo što nije ponovila rezultate sa prethodnih izbora, nego je izgubila i u Ohridu, gde je imala gradonačelnika 8 godina. Niko nije predvidjao pobedu opozicije, ali neuspeh koji je doživela u prvom krugu je bio neočekivan.

Razloga za neuspeh ima podosta, tek treba da se analiziraju, ali jedan od osnovnih je kolebanje i neorganizovanost u redovima opoziucije. Rukovodstvo SDSM je posle izbacivanja njegovih poslanika iz Sobranja uz asistenciju policije, 24. decembra prošle godine, čvrsto odlučilo da bojkotuje lokalne izbore i, praktično, nije se niti pripremalo za njih. Odluka je promenjena u poslednji čas, pod snažnim pritiskom Evropske unije (EU). Poslanici opozicije su se vratili u parlament, a partija, koja je predvodila opozicionu koaliciju, nespremno je ušla u kampanju kada je ona već bila, maltene u završnoj fazi.

Preokret i neodlučnost pratile su i nesugalasice i nejedinstvo rukovodstvu što, sve zajedno, nije ni moglo da donese neke značajnije rezultate. Jedina, koliko toliko svetla tačka je opština Centar u Skoplju, gde je kandidat opozicije Andrej Žernovski osvojio više glasova od dosadašnjeg gradonačalnika Vladimira Todorovića. Žernovski tvrdi da mu je bilo manipulacija, jer samo za 0,6% nije pobedio u prvom krugu. Na to ukazuje i činjenica da su dva dana prebrojavani glasovi na tri izborna mesta. Pobednika će odlučuivati drugi krug, koji će biti veoma neizvestan.

2903skopljeIshod glasanja u Opštini Centar potvrdio je nezadovoljstvo građana projektom „Skopje 2014“ u okviru koga se naveliko grade spomenici, administrativne zgrade, crkva i menjaju fasade. Ovaj kontroverzni projekat, iza koga stoji Vlada, formalno se finansira preko Opštine Centar. Bitka će biti ne samo neizvesna, već i nemilosrdna, što pokazuje i kampanja za drugi krug koja se već uveliko vodi. Vladajuća partija koja stoji iza ovog projekta, nastojaće da zadrži vlast u opštini Centar. Ukoliko gradonačalnik bude iz redova opozicije, to će sigurnno uticati na realizaciju i posebno na finansiranje ovog projekta, što je najstrože čuvana „ državna“ tajna.

Kampanju za drugi krug glasanja se nastavlja kako je i počela. Vladajuča VMRO DPMNE agresivno agituje, a opozicija se još nije oslobodila kolebljivosti. Bilo je čak najava da će bojkotovati drugi krug glasanja, ali su brzo demantovane.

Posle svega što se događalo i što se događa u predizbornoj kampanji koja je i dalje u znaku nacionalističke retorike, uvreda i govora mržnje, sasvim je jasno zašto su i strani posmatrači i građani Makedonije zadovoljni ocenom da izbori nisu bili nenansilni. Nadaju se da će tako proći i drugi krig glasanja. Fer, demokratski i slobodni izbori treba da pričekaju neka druga/bolja vremena.

Risto POPOVSKI

Portal Analitika