Društvo

Prvo virtuelno preduzeće uskoro na Ekonomskom fakultetu

29virtuelnaRadionica
D
ekan Ekonomskog fakulteta, doc.dr Dragan Lajović i direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković potpisali su Sporazum o obrazovnoj, naučno-istraživačkoj, stručnoj i tehničkoj saradnji u cilju razvoja i podizanja kvaliteta cjeloživotnog obrazovanja za preduzetništvo, navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Prvo virtuelno preduzeće uskoro na Ekonomskom fakultetu
Portal AnalitikaIzvor

Kako je tom prilikom saopšteno, dvije institucije će neposredno razmjenjivati iskustva iz područja preduzetničkog učenja u srednjem i visokom obrazovanju, sarađivati u izradi predmetnih kataloga za preduzetništvo, udžbenika i nastavnih sredstava za realizaciju ovog predmeta, doprinijeti usavršavanja nastavnog kadra i razvoju informaciono-komunikacionih tehnologija u području preduzetništva.

Ekonomski fakultet i Centar za stručno obrazovanje će posebno sarađivati u: uključivanju učenika, studenata, nastavnika i profesora u aplikativne aktivnosti i naučno-istraživačke projekte; pripremi učenika i studenata za rad u preduzećima, te podsticanju za samostalno pokretanje vlastitog preduzeća primjenjujući savremena tehnološka, tehnička i preduzetnička znanja i vještine; zajedničkom učešću u osposobljavanju preduzetnika početnika u cilju pokretanja i vođenja malog i srednjeg preduzeća, zanata, poljoprivrednih gazdinstava i drugih organizacionih formi.

Među prvim zajedničkim projektima koji počivaju na potpisanom sporazumu je pokretanje prvog virtuelnog preduzeća na Ekonomskom fakultetu.

Projekat „Virtuelno preduzeće” predstavlja dobar način za unapređenje teorijskih znanja i njihovu primjenu u praksi. Studneti će imati priliku da u „virtuelnom okruženju” testiraju svoje biznis ideje, prepoznaju i uoče šansu za njenom tržišnom afirmacijom, izrade i implementiraju biznis plan kroz „svoje” preduzeće. Takođe, biće u prilici da kroz uspostavljenu mrežu komuniciriaju i simuliraju poslovno odlučivanje, sarađuju i posluju sa mnogim drugim „virtuelnim kompanijama” kako u Crnoj Gori tako i u regionu.

Osnovni cilj „Virtuelnog preduzeća”, kako je tom prilikom istaknuto, jeste da pripremi studente za primjenu teorijskih znanja i vještina u realnom vremenu i tokom razvoja njihove buduće karijere.

Dekan Lajović i Duško Rajković su se usaglasili i da će, u cilju promovisanja preduzetništva i preduzetničkih vještina, Fakultet i Centar sarađivati i u organizovanju seminara, okruglih stolova i izdavanju brošura, priručnika i časopisa.

Portal Analitika