Društvo

MARKOVIĆ: Često poništavanje odluka dovodi u pitanje pravnu sigurnost

markovic
U
Crnoj Gori se u poslednje vrijeme često poništavaju odluke viših sudova što može dovestu u pitanje da li je u državi obezbijeđena pravna sigurnost, ocijenio je ministar pravde, Duško Marković.

MARKOVIĆ: Često poništavanje odluka dovodi u pitanje pravnu sigurnost
Portal AnalitikaIzvor

Apelacioni sud ukinuo je prvostepenu osuđujuću presudu u aferi Zavala pa će se Draganu Maroviću, Rajku Kuljači, Đorđu Pinjatiću i ostalim optuženim ponovo suditi. U obrazloženju rješenja Apelacionog suda o ukidanju presude, piše da je prvostepena presuda nerazumljiva, jer se ne zna koji je zakon primijenjen.

Marković je novinarima, nakon stručne rasprave na temu Reforma pravosuđa, rekao da bez obzira što odluka nije pravosnažna, takva praksa može stvarati percepciju o neodgovornosti ili nestručnosti, prenosi MINA.

To, kako je naveo, može proizvesti osjećaj da li je Crnoj Gori obezbijeđenu pravna sigurnost.

»Moram da iskažem dilemu koja mora biti prisutna kod svih koji se bave pravosuđem a to je da u poslednje vrijeme se vrlo često poništavaju odluke viših sudova i to u ozbiljnim i teškim predmetima«, kazao je Marković.

On je naveo da bi viši sudovi morali imati najbolje i najstručnije sudije, «a ako se ovo često dešava moramo potražiti odgovore zašto«.

«Sačekajmo pravosnažnu presudu i vidjećemo gdje je odgovornost, ako je bude bilo – da li u Višem sudu ili u Apelacionom«, zaključio je Marković.

 

 

Portal Analitika