Društvo

MAGDELINIĆ: Čekamo nalaz struke za dalje procesuiranje slučaja u Sutomoru

2903bar
O
snovni tužilac u Baru Milenko Magdalinić kazao je da Tužilaštvo čeka nalaze građevinskog i geološkog stručnjaka kako bi mogli da preduzmu naredne korake povodom nesreće tokom izvođenja radova u blizini hotela “Korali” kada su dva radnika poginula, a tri povrijeđena.

MAGDELINIĆ: Čekamo nalaz struke za dalje procesuiranje slučaja u Sutomoru
Portal AnalitikaIzvor

- Stručnjaci su juče obavili uviđaj, vrši se vještačenje i čekamo njihov nalaz kako bi se odredili dalji potezi Tužilaštva, izjavio je Magdalenić za Portal Analitika.

U tragediji koja se dogodila u utorak na licu mjesta su poginuli Rušit Ibra i Ekrem Bitići. U barskoj bolnici su bili hospitaizovani povrijeđeni Sokolj Bitići, Aslan Dulaj i Mustafa Ibra, iz Prizrena, koji nijesu u životnoj opasnosti.

Iz Uprave za inspekcijske poslove je Portalu Analitika da je inspektor zaštite na radu utvrdio da smrtno stradali Rušit Ibra i Ekrem Bitići nijesu bili osposobljeni za bezbjedan rad na gradilištu niti zdravstveno pregledani, ali su posjedovali sredstva i opremu lične zaštite na radu.

- Stradali Rušit imao je ugovor o radu na određeno vrijeme, a Ekrem nije bio zapošljen u skladu sa zakonom. Nezgodu je prouzrokovalo obrušavanje zemlje, a iskop je ranije izvršila firma Aqua Lux doo Bar. Inspektor zaštite na radu donio je privremenu mjeru zabrane rada izvođaču radova Kalamper doo Bar, sve dok se gradilište propisno ne obezbijedi, saopštili su Uprave za inspekcijske poslove.

Inspektor je, u skladu sa zakonom, kaznio prekršajnim nalogom, dok o krivičnoj odgovornosti treba da se izjasni Tužilaštvo. Prema riječima tužioca Magdalenića, pregledana je dokumentacija u vezi sa izvođenjem radova.

- Mogu da potvrdim da građevinska dozvola postoji, to sam vidio u dokumentima. Da li je u redu posao projektanta i da li je geolog obavio svoj zadatak, odgovori su na stručna pitanja, rekao je Magdalenić, dodavši da tek tada mogu odgovoriti da li je to propust struke ili pak je neki drugi razlog u pitanju.

- Moramo imati njihove nalaze, kako bi nam dali odgovor. Imate građevinsku dozvolu, izvođača radova, zemljane radovi. To pitanje je prilično komplikovano,. Recimo, posljednji izvođenje je bilo betoniranje, ali se nije srušio beton, nego zemlja. Prije toga nalaza mi zaista ne možemo ništa više reći, objasnio je Magdalenić.

foto: barinfo.me

Portal Analitika