Svijet

Francuska uvodi porez od 75 odsto kompanijama umjesto bogatašima

2903fransoaolandok
F
rancuski predsjednik Fransoa Oland izjavio je da će kompanije plaćati porez od 75 odsto na godišnje zarade veće od milion eura, čime je izmijenio prvobitni plan koji se odnosio na individualne poreske obveznike, što je odbijeno pred Ustavnim sudom u decembru, javlja bosnanski portal Kapital.

Francuska uvodi porez od 75 odsto kompanijama umjesto bogatašima
Portal AnalitikaIzvor

Oland, koji je dobio izbore promovišući uvođenje ovog poreza i čiji je rejting veoma nizak poslije deset mjeseci na funkciji, nije otkrio detalje o tome kako će porez biti obračunat, niti na koji će način pogoditi zarade.

Francuski predsjednik je u intervjuu državnoj televiziji pokušao da uvjeri francusku javnost da je vodio zdravu fiskalnu politiku, od kada je zamijenio Nikolu Sarkozija u maju prošle godine.

Francuska je suočena sa rekordno visokom stopom nezaposlenosti i skoro nultim privrednim rastom, pa je Oland priznao da je ranija odluka o povećanju poreza pogodila sve građane, prenio je AFP.

On je obećao da neće povećati poreze na prihode u 2014. godini, ali je ostavio otvorenu mogućnost za rast nameta na drugim nivoima.

Oland je rekao da će dodatno podizanje starosne granice za odlazak u penziju biti neophodno za očuvanje francuskog penzionog sistema. Njegovo zalaganje za podizanje granice sa 60 na 62 godine jedna je od najnepopularnijih reformi koje je do sada predložio.

Oland je u intervjuu rekao da su vojnom intervencijom Francuske u Maliju postignuti zadati ciljevi i potvrdio da će se većina francuskih vojnika uskoro vratiti kući. On je dodao da se Pariz zalaže za održavanje izbora u Maliju u julu.

Portal Analitika