Abiznis

Normalizacija na Kipru podigla evropske dionice

banke
E
vropske dionice porasle su u četvrtak nakon što su ponovo otvorene banke na Kipru, iako ulagače i dalje zabrinjavaju velike razlike u eurozoni.

Normalizacija na Kipru podigla evropske dionice
Portal AnalitikaIzvor

Londonski FTSE porastao je 0,38 odsto na 6.411 bodova, frankfurtski DAX 0,08 odsto na 7.795 poena, a pariski CAC 0,53 odsto na 3.731 bod, prenose hrvatski mediji.
Nervoza zbog Kipra, koji je bio prisiljen da oporezuje bankarsku štednju kako bi dobio međunarodnu pomoć od deset milijardi EUR, zaustavila je rast evropskih tržišta dionica u prvim mjesecima ove godine.
Neizvjesnost je oslabila, jer su kiparske banke ponovo otvorene i to bez većih gužvi i navala na šaltere.
Problemi na Kipru ponovo su otvorili pitanje stepena integracije eurozone, s obzirom na veliki jaz između južnih članica koje teško pogađa dužnička kriza i onih u srcu zone primjene jedinstvene europske valute koje su u puno boljoj poziciji.
Ta razlika se ogledala i u kretanju berzanskih indeksa, pa su za razliku od onih u Francuskoj i Njemačkoj, u Španiji i Italiji pali, tri odsto, odnosno pet odsto. Naknadno su se stabilizovali pa su nakon podneva bili u plusu 0,4 odsto, odnosno 1,1 odsto.
Uprkos slaboj ekonomskoj pozadini prouzrokovanoj dužničkom krizom u eurozoni, tržišta dionica i dalje podstiču očekivanja o injekcijama likvidnosti iz centralnih banaka i prognoze pojačanih akvizicionih aktivnosti.
Bankarski sektor ponovo je bio među dobitnicima, pa je UniCredit ojačao 3,4 odsto, Intesa Sanpaolo 3,2 odsto, Credit Agricole i Caixabank po tri odsto, Societe Generale 2,4 odsto, a BNP Paribas 2,1 odsto.
Među pojedinačnim kompanijama izdvajao se britanski proizvođač čajeva i kafe D.E. Master Blenders, ojačavši čak 27,5 odsto nakon što mu je najveći dioničar Joh. A. Benckiser predstavio ponudu za preuzimanje vrijednu 7,6 milijardi EUR.

 

(MINA Business)

Portal Analitika