Svijet

Papa oprao noge maloljetnim zatvorenicima

papanoge
P
oglavar Rimokatoličke crkve, papa Franjo (Francesco) oprao je danas, na Veliki četvrtak, noge 12 mladih zatvorenika, tokom ceremonije koju je godinama obilježavao kao nadbiskup, a nastavio kao papa.

Papa oprao noge maloljetnim zatvorenicima
Portal AnalitikaIzvor

Misa je održana u zatvoru Kazal del Marmo u sjeverozapadnom dijelu Rima, gdje kaznu služi 46 muskaraca i žena. Većina njih su Romi ili imigranti iz Sjeverne Afrike, a Vatikan je ranije saopštio da 12 odabranih za obred ne moraju obavezno da budu katolici, prenio je AP.

Vatikan i italijansko Ministarstvo pravde, ipak su ograničili pristup medijima ovom događaju, jer su zatvorenici maloljetni.

Kako je objavio radio Vatikan, papa je rekao zatvorenicima da je Isus oprao noge svojim apostolima, kao gest dobrote.
- Ako je Gospod oprao noge svojim apostolima, mi treba da činimo isto - rekao je papa.

Veliki četvrtak, uoči Uskršnjeg praznika koji za katoličke vjernike ove godine pada u nedjelju, 31. marta, papa će provesti u zatvoru Kasal del Marmo u sjeverzapdnom dijelu Rima, umjesto, kako je to do sada bilo uobičajeno, u bazilici Svetog Jovana Lateranskog.

Papa će u petak u bazilici Svetog Petra govoriti o Stradanju Hristovom - priču o posljednjim satima života Isusovog, a potom održati i predavanje o hiljadama hrišćana koji su mučeni u Koloseumu u vrijeme rimske ere.

Kako je najavljeno, papa će učestvovati i u nošenju krsta, za razliku od svog prethodnika koji je tu ceremoniju uvijek pratio ispod nadstrešnice Koloseuma.
Papa će u subotu prisustvovati večernjem uskršnjem bdenju u bazilici Svetog Petra.


U nedjelju, papa će tradicionalno Uskrs proslaviti sa, kako se očekuje, desetinama hiljada hodočasnika na Trgu Svetog Petra u Vatikanu.

Portal Analitika