Fudbal

Platini: Nijesam za regionalne lige

Platinni2
P
redsjednik UEFA Mišel Platini protivi se formiranju regionalnih liga. Tema regionalne lige vrlo je popularna u većem dijelu Evrope, jer sadašnji uslovi žestoko favorizuju grupu od 5 najjačih liga.

Platini: Nijesam za regionalne lige
Portal AnalitikaIzvor

Platini je u četvrtak komentarisao ideju koju je pokrenula grupa ruskih klubova potpomognuta Gazpromom. Oni žele zajedničku ligu sa grupom ukrajinskih i još nekoliko klubova iuz bivšeg SSSR.

„To je izuzetno ozbiljno pitanje, ali ja uopšte nijesam za to“, rekao je Platini u Sofiji, poslije sjednice Izvršnog komiteta UEFA u tom gradu.

„Postoje lige sa ozbiljnim finansijskim problemima, u kojima bi to možda bilo piitanje opstanka klubova, da bi stigli do boljih uslova. U Rusiji to nije slučaj, oni imaju snažnu ligu“, tvrdi Platini.

Iako je u ovom trenutku to neprihvatljivo za UEFA, prve probe već se vrše – Belgija i Holandija ove sezone imaju zajedničku BeNeLigu.

„Napravili smo test u Belgiji i Holandiji, ali će nam trebati bar dvije godine da vidimo kakve su posljedice, prije nego što Izvršni komitet UEFA donese neku odluku“, kaže Platini.

Sa kolektivnim ugovorom evropskih klubova, UEFA i FIFA koji ističe 2014. godine, poslije čega ne postoji obaveza klubova da igraju u takmičenjima UEFA ili daju igrače za reprezentacije, lako se može dogoditi da evropska kuća fudbala ne dobije vrijeme koje joj treba.

Portal Analitika