Kultura

Nikolaidisu uručena nagrada „Miroslavljevo jevanđelje“

jevandleje
C
rnogorski ministar kulture Branislav Mićunović uručio je večeras državnu nagradu „Miroslavljevo jevanđelje“ Andreju Nikolaidisu za roman „Odlaganje. Parezija“.

Nikolaidisu uručena nagrada „Miroslavljevo jevanđelje“
Portal AnalitikaIzvor

Kako javlja naš saradnik iz Bijelog Polja, Kemal Musić, ceremonija je obavljena u kući poznatog književnika Rista Ratkovića u Bijelom Polju.

- Svaka nagrada jeste neka vrsta podsticaja, pogotovo ovakva. Mogu reći da nijesam očekivao ovu nagradu i zahvaljujem žiriju što je imao razumijevanja za moj autorski rukopis, kazao je Nikolaidis.

Ministar Mićunović je istakao da Andrej Nikolaidis pripada književnoj generaciji koja je početkom ovog stoljeća predstavljala pravo otkrovenje ne samo u našim već i u internacionalnim razmjerama.

- Ovdje je riječ o romansiranju brutalne svakodnevice. Sa jedne starne odvija se priča bazirana na dokumentima, stvarima dostupnim na internetu, a paralelno s njom Nikolaidis pripovijeda priču punu religijskih motiva. Tenzija koju izaziva suprotstavljenost ova dva pola sve do kraja neće biti razriješena. Napokon, za to je i riječ „odlaganje“ u naslovu knjige. Antropološki pesimizam koji odlikuje cjelokupni Nikolaidisov opus i ovdje je prisutan, kazao je Mićunović.

Obrazlažući odluku, predsjednik žirija za dodjelu nagrade „Miroslavljevo jevanđelje“ Zuvdija Hodžić je kazao da je „Odlaganje. Parezija“ roman neuobičajene forme, mišljenja fakcije i fikcije, dnevnopolitičkog i trajnog, autobiografskog i univerzalnog, publicističkog i eseističkog.

- To što bi kod drugog pisca bilo mana, kod Andreja Nikolaidisa je kvalitet. „Odlaganje. Parezija“ je roman koji obogaćuje i crnogorsku književnost i čini čast nagradi „Miroslavljevo jevanđelje“, kazao je Hodžić.

Nagrada Miroslavljevo jevanđelje” dodijeljena je većinom glasova nakon tajnog glasanja, na sjednici Žirija za dodjelu ove Nagrade 22. novembra 2012. Žiri je radio u sastavu Zuvdija Hodžić predsjednik i članovi Jovanka Vukanović, Živko Andrijašević, Bogić Rakočević i Pavle Goranović.

Portal Analitika