Svijet

Bivšem Sadamovom i Miloševićevom advokatu 14 godina zatvora zbog prevare

stefano
A
dvokat bivšeg iračkog lidera Sadama Huseina i nekadašnjeg predsjednika SRJ Slobodana Miloševića, Italijan Đovani di Stefano, osuđen je danas u sudu u Londonu na 14 godina zatvora zbog prevare.

Bivšem Sadamovom i Miloševićevom advokatu 14 godina zatvora zbog prevare
Portal AnalitikaIzvor

Di Stefano (57), poznat kao "đavolji advokat", varao je svoje klijente za velike sume novca, a nije imao pravne kvalifikacije, niti je bio registrovan da se bavi advokaturom, ni u Italiji, ni u Britaniji.

Izričući presudu, sudija Alister Mekrit rekao je da je Di Stefano nanio bol mnogim ljudima, javio je AP.

- Jedino vam je bilo stalo da napunite svoje džepove - kazao je sudija.
Tokom suđenja, tužioci su naveli da je Di Stefano imao veze sa Miloševićem i Sadamom, kao i sa predsjednikom Zimbabvea Robertom Mugabeom i osnivačem Al Kaide Osamom Bin Ladenom.
Na sudu je prikazan dokumentarac Bi-Bi-Si-ja (BBC) iz 2004. u kome Di Stefano Sadama opisuje kao "finog momka" i hvali se da su od njega tražili da brani veliki broj ozloglašenih britanskih ubica, poput ljekara Harolda Šipmana, poznatijeg po nadimku "doktor smrt", odgovornog za ubistvo najmanje 215 pacijenata tokom 23 godine.
Kraljevski sud u Sautvarku proglasio je ranije Di Stefana krivim po 25 tačaka optužnice za obmanu, prevaru, pranje novca i krivotvorenje u periodu od 2004. do 2012.

(blic.rs)

Portal Analitika