Društvo

Cetinje: Okončan drugi dio treninga o kreativnoj reciklaži

plastika
U
Ministarstvu kulture na Cetinju održana je danas pres konferencija povodom završetka drugog dijela treninga u okviru projekta Umjetnost, plastika i reciklaža (Art, Plastics & Recycling), koji organizuju Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI) i NVO Zona Kulture.

Cetinje: Okončan drugi dio treninga o kreativnoj reciklaži
Portal AnalitikaIzvor

Trening je realizovan kroz seriju cjelodnevnih radionica kreativne reciklaže, koje su pohađali studenti umjetničkih akademija sa Cetinja i iz Albanije. Teorijski dio radionica je sredinom marta u Ministarstvu kulture vodio njemački umjetnik Gerhard Bar, a nakon toga je praktični dio realizovan na Fakultetu likovnih umjetnosti uz nadzor umjetnika Bara i Igora Rakčevića. Projekat je finansiran iz Prekograničnog programa Albanija-Crna Gora u okviru EU instrumenta pred pristupne pomoći IPA CBC.

Ukupna vrijednost projekta je 179 hiljada eura, od čega Evropska unija finansira oko 84 odsto, odnosno 151 hiljadu eura. Implementacija ovog projekta usmjerenog ka zaštiti životne sredine i promociji aktivnosti neškodljivih po okolinu, počela je 1. juna 2012. godine i trajaće do 1. decembra 2013.godine

Na Pres konferenciji su govorili realizatori projekta: predsjednik uduženja likovnih umjetnika Igor Rakčević, njemački umjetnik Gerhard Bar, direktorka CSTI Svetlana Vujačić, i prodekan Fakulteta likovnih umjetnosti Draško Dragaš. Takođe su predstavljeni rezultati projekta odnosno nastali artefakti.

Zahvaljujući se ministarstvu kulture koje je obezibijedilo prostor za radionice, Igor Rakčević je kazao da kako je  tokom ovog projekta došlo do vrijedne saradnje sa Fakultetom likovnih umjetnosti te da je 20 crnogorskih studenata steklo osnovna znanja o ovoj inovativnoj tehnici.

U okviru konferencije za novinare predstavljeni su umjetnički radovi koji su nastali na radionicama.

Znanja stečena tokom treninga biće iskorišćena i za dizajniranje instalacija od recikliranog plastičnog otpada koje se planiraju postaviti na Skadarskom jezeru kao projektnom području, unapređujući njegov turistički imidž i ukazujući na važnost zaštite životne sredine. Jedna od mašina koje su specijalno za potrebe treninga dopremljene u Crnu Goru biće najvjerovatnije ustupljene na korišćenje Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju.

 

Portal Analitika