Politika

GEGAJ: Temelji suživota u Malesiji čvrsti da ih niko ne može poljuljati

okgegaj-sl
Temelji suživota u Gradskoj opštini Tuzi su toliko čvrsti da ih niko nemože poljuljati, a kamoli srušiti. Zato moramo svih da produbljujemo međuvjersku i međunacionalnu toleranciju i povjerenje, kazao je poslanik Demokrtske partije socijalista u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

GEGAJ: Temelji suživota u Malesiji čvrsti da ih niko ne može poljuljati
Portal AnalitikaIzvor

 

U komentaru na dešavanja u Dinoši, Gegaj kaže da vjekovni život u Malesiji je učinio da su zajednički postali - način, tradicija, i dio običaja i stvaralaštva.

- Riječju, ti međusobni uticaji su toliki da se njihovi tragovi ničim nemogu izbrisati. Albanci u Malesiji i rimokatoličke i islamske vjeroispovijesti zajedno sa Crnogorcima i drugim narodima već čitav milenjum gaje poštovanje i lojalnost prema Crnoj Gori. Albanci jedne i druge vjere su povezani i krvno, postoje bezbroj kumstva, pobratimstva i prijateljstva, pa i nemali broj mješovitih brakova.Tako da je neshvatljivo da danas u 21. vijeku neko pokušava da ugrozi suživot na ovom području. Malesija i država Crna Gora i kada je bilo mnogo teže nego danas riješavala sva sporna pitanja na zadovoljstvo svih, pa smo jedina država u regionu koja je uspjela i pored ratova u susjedstvu i pokušaja raspiranja nacionalne i vjerske mržnje da sačuva multietnički i međuvjerski sklad, naveo je Gegaj.

Prema njegovim riječima, ima i takvih pojedinaca koji ovom slučaju žele dati političku dimenziju na takav način okrivljujući vlast u Crnoj Gori, što je pravi nonsens i sa indignacijom odbacujem.

- Naprotiv, svih ovih godina je DPS vodila računa o poštovanju univerzalnih principa iz oblastih ljudskih prava i sloboda, a pogotovo u dijelu međunacionalne i međuvjerske harmonije. Riječju, bila je katalizator svih procesa koji vode očuvanju građanskog mira, sloge i vjerske trpeljivosti. Sve ovo što pozitivno krasi našu državu predstavlja jednu od najvećih prednosti Crne Gore na putu ka evropskim integracijama. Malesija pa i sama Crna Gora najbolji primjer da nacionalna i vjerska različitost mogu da spajaju i da su one prednost i vrijednost življenja. Polička je obaveza da se što prije počne sa izgradnjom centralnog gradskog groblja. Za početak realizacije ove investicije nema vremana za čekanje. Ako postoje imovinski sporovi a kažu da postoje onada svako neka preuzme svoju odgovornost.

Mišljenja sam da svi zajedno, i mi koji se bavimo politikom, vjerski poglavari i građani Malesije, imamo obavezu da međusobno razgovaramo jer umni ljudi Malesije, i bez posredovanja, rješavali i mnogo teže slučajeve nego ovaj u Dinoši, jer i ranije je bilo pokušaja da se Malesija podijeli po vjerskim šavovima, ali zahvaljujući prije svega demokratskoj zrelosti i visokoj svijesti građana ovog područja te podjele nijesu niti će uspjeti.

Temelji suživota u Gradskoj opštini Tuzi su toliko čvrsti da ih niko nemože poljuljati, a kamoli srušiti. Zato moramo svih da produbljujemo međuvjersku i međunacionalnu toleranciju i povjerenje. Moramo biti do kraja posvećeni toj zajedničkoj obavezi i svakodnevno joj davati nove dimenzije. Malesija ni država Crna Gora nijesu pogodno tlo za gajenje međuvjerske mržnje i netolerancije. Moramo biti svijesni da na ovom svijetu postoje samo dvije vjere čovjek i nečovjek i da je sve prolazno a mi i dalje moramo živjeti zajedno, zaključio je Gegaj.

 

 

Portal Analitika