Društvo

Fondacija Petrović Njegoš: Pjesnikovom stazom od Njeguša do Lovćena

28princ_nikolaok
F
ondacija Petrović-Njegoš, povodom obilježavanja dvjesta godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša, realizovaće projekat za mlade "Živjeti zajedno". Namjera Fondacije je da afirmiše vrijednosti zajedništva i suživota, kroz nagradu koja je namijenjena najboljem projekatu iz oblasti ekonomije, ekologije, kulture, ili humanitarnog rada. Suština je da projekat uključi različite nacionalne, etničke i kulturološke zajednice u Crnoj Gori, kazala je za Portal Analitika Milica Perišić, sekretar Fondacije. Povodom jubileja Fondacija će organizovati i šetnju Njegoševom stazom od Njeguša do Lovćena.

Fondacija Petrović Njegoš: Pjesnikovom stazom od Njeguša do Lovćena
Portal AnalitikaIzvor


Upravni odbor, zajedno sa Stručnim savjetom Fondacije, u susret jubileju, odrediće kriterijume na osnovu


kojih će se izvršiti izbor najboljeg projekta  "Živjeti zajedno", kaže Perišić.

Ona naglašava da su u Fondaciji planirali da povodom jubileja organizuju šetnju, odnosno očiste stari put, kojim se penjao Njegoš od svog sela Njeguša do Lovćena, gdje je volio da se povuče i razmiljša.

28Njegusiok

"Na tom mjestu Njegoš je crpio inspiraciju i kosmičku viziju o čovjeku i njegovoj sudbini, na tom mjestu gdje  i danas počiva po svojoj volji", kaže Perišić.

Sekretar Fondacije ističe da im je želja bila da, povodom obilježavanja 200 godina od Njegoševog rođenja, nanovo otkriju taj stari put i pruže mogućnost posjetiocima da prođu stazom pjesnika.

"Tako će svi oni koji žele moći da, na neki način, zarone u Njegošev svijet  i uživaju u veličanstvenom prizoru mjesta koje predstavlja crnogorski Olimp", kaže Perišić.

foto: haler.blogger.ba

Portal Analitika